Pénz- és tőkepiac

Mindenütt egyedi elbírálás alapján kamatozik az NHP fix

Minden igénylést egyedileg bírálnak el, a kamat szintjét a vállalat pénzügyi helyzete, életciklusa, az ügyfél minősítése és az esetleges fedezete határozza meg – derült ki a Világgazdaság körkérdésére a magyar bankoktól kapott válaszokból.

A magyar bankok Növekedési hitelprogram fix (NHP fix) termékei alapvetően kihasználják a jegybank által megszabott feltételek teljes keretét mind a futamidő, mind a felvehető hitelösszeg szempontjából – állapítható meg lapunk körképe nyomán. A hitelintézetek egy-egy NHP fix alapú termékkel készülnek az ügyfelek kiszolgálására, ez alól csak az OTP Bank kivétel, ahol két típusból választhatunk. Az első a többi bank hiteléhez hasonló keretrendszerű termék, a másik azonban legfeljebb 250 millió forintos hitelösszeggel érhető el (az NHP fixnél a jegybanki szabályok szerint legfeljebb egymilliárd forintot vehet fel egy cég), továbbá ingatlanfedezetet is fel kell ajánlani a banknak, ami beruházási kölcsön lévén a megvásárolni kívánt ingatlan is lehet. Bár erre nem tértek ki az OTP-nél, valószínűsíthető, hogy a jelzálog segítségével alacsonyabb kamatot érhetnek el a cégek, az aránylag alacsony hitelösszeg is arra utal, hogy elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak lehet megfelelő ez a termék.

Fotó: VG / Kallus György

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) feltételei szerint a hitelintézetek nullaszázalékos kamattal jutnak forráshoz, amelyet a vállalkozások legfeljebb 2,5 százalékos kamattal kaphatnak meg. A pontos kamatozásról azonban nem küldtek tájékoztatást lapunknak a bankok, mivel egyedileg bírálják el az igényléseket, a kamat mértékét jellemzően a cég helyzete határozhatja meg. Az MKB Bank sajtóosztályán jelezték: minden beérkezett igényt egyedileg bírálnak el, a vállalkozás pénzügyi adatait, életciklusát is figyelembe véve, törekedve arra, hogy minél jobban támogassák ügyfeleiket fejlődési céljaik elérésében. Az Erste Banknál azt hangsúlyozták, hogy a kamat mértékét az ügyfél minősítése, a futamideje, valamint a hitel fedezete határozza meg, ezenkívül a felvehető hitelösszeg az ügyfél teherbíró képességétől is függ, vagyis egyéni vállalkozás nem valószínű, hogy kaphat egymilliárd forintos kölcsönt.

A CIB Banknál is minden hitel- és lízingszerződést egyedi elbírálás után kötnek meg, a kamat a bank által kidolgozott kedvezményrendszer értelmében ügyletenként eltérhet – derült ki a lapunknak adott válaszból.

Az MNB által meghatározott, 2,5 százalékos kamatnál magasabb teher mellett fix kamatozású konstrukció is elérhető a piacon – hívták fel a figyelmet a Budapest Banknál. A K&H Banktól kapott válaszból kiderült, hogy az NHP fix keretében felvehető hitelek éves kamatmarzsa a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,5 százalék lehet, ebbe beleértendő az ügyleti kamatláb és az egyéb díj jellegű elemek is.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

NHP növekedési hitelprogram körkép
Kapcsolódó cikkek