Pénz- és tőkepiac

Többhavi törlesztő megspórolható

Nemcsak a bankok, a hitelközvetítők ajánlatait is érdemes összehasonlítani, mert a különböző oldalakon akár többhavi törlesztőrészletet kitevő a különbség közöttük a teljes ügyfélteherben.

A különböző banki ajánlatok összehasonlításával az ügyfelek egy átlagos lakáshitel futamidejének a végéig akár több millió forintot is spórolhatnak – rendszerint ezzel az érvvel hirdetik magukat az online hitelközvetítő társaságok.

A Világgazdaság számításai szerint ugyanakkor az érintett társaságok honlapjain elérhető banki ajánlatokat sem árt összevetni, hiszen a példánkban szereplő, 20 évre felvett, 15 millió forintos kölcsön esetében akár félmillió forint, csaknem hathavi törlesztőrészlet is spórolható a futamidő végéig attól függően, hogy kedvenc bankunkkal melyik hitelközvetítőnél szeretnénk szerződni.

Fotó: Shutterstock

De ha nincsenek banki preferenciáink, akkor is érdemes pár percet rászánni arra, hogy más szolgáltatónál is összehasonlítsuk az ajánlatokat, hiszen szolgáltatónként a legkedvezőbb ajánlatok listái is eltérők. A tudatos ügyfelek pedig még a Magyar Nemzeti Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) kalkulátorát is segítségül hívhatják.

Az online hitelközvetítők – miközben például a lapunk által is használt saját cikkekkel, piaci összefoglalókkal igyekeznek a szolgáltatásukra felhívni a figyelmet – jellemzően többes ügynökként kínálják a velük szerződött partnerek hiteltermékeit, s a közvetített hitelek után jutalékot kapnak.

Ez a magyarázata annak, ha egyes pénzintézetek ajánlata nem található meg valamelyik szolgáltatónál.

(Az viszont némileg meglepő volt, hogy az MNB MFL-kalkulátorában számolva nem leltük meg az Erste 5 éves fix ajánlatait.) Az adott banknak lehetnek azonban kedvezőbb konstrukciói, amelyeket az ügyfelek egy meghatározott körének nyújt, s amelyek értékesítésébe a közvetítő partnereket nem vonja be. Ilyen esetben a fel nem számított vagy más árazású közvetítői jutalék mértéke miatt lehet kedvezőbb a kamat és a teljes hiteldíjmutató.

Általánosságban ugyanakkor az érintett cégek által használt online csatorna számít a legolcsóbbnak, épp ezért meglepő, hogy az MNB adatsorával összevetve csak a BankRáció.hu-nál volt az összes ajánlat kedvezőbb, mint a jegybanki standard ajánlat.

Az online értékesítőkkel szerződő pénzintézetek az érintett online kalkulátor által generált forgalom alapján rendszeresen külön akciókat hirdetnek, ilyenkor általában az adott oldalról jövő hiteligényekhez csökkentett vagy épp nullaforintos kezdeti költségek kapcsolódnak. Ezek a kedvezmények egyediek, de időszakosak, épp ezért lehetnek eltérések a teljes hiteldíjmutató (THM) és a futamidő végéig visszafizetendő összeg tekintetében. (Azt, hogy a kezdeti költségeknél kell keresni az ajánlatok közötti eltéréseket, a futamidő alatt visszafizetendő teljes költség tekintetében nem jelentős, a kedvezmény összegének megfelelő, általában pár tízezer forintos különbségek mutatják.)

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

törlesztőrészlet hitel hitelközvetítők bankok
Kapcsolódó cikkek