Pénz- és tőkepiac

Tovább fogyatkoztak tavaly a bankfiókok

A legfrissebb statisztika szerint szep­temberben 2351 hitelintézeti fiók működött Magyarországon.

Valamivel több, mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, ami hozzávetőleg kétszázzal kevesebb a 2017 végén kimutatott 2420-nál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból és a jegybanki fiókkereső alkalmazás adataiból. A legfrissebb – a harmadik negyedév végi adatokat tükröző – jegybanki statisztika szerint szep­temberben 2351 hitelintézeti fiók működött Magyarországon, 187-tel – 7,4 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál. Hosszabb időtávon vizsgálva a helyzetet, még szembetűnőbb a csökkenő trend:

az MNB adatai szerint 2014 harmadik negyedévének végén még 3085 értékesítési egység működött országszerte, tehát négy év alatt több mint hétszáz fiók tűnt el a piacról.

Fotó: Kallus György

A jegybank keresőalkalmazásának adatai szerint változatlanul meglehetősen koncentrált a bankfiókok eloszlása, legalábbis ami az egyes szolgáltatókat illeti. Száztagúnál nagyobb hálózattal ugyan már csak négy szereplő – a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste – rendelkezik, ám ezek adják a teljes fióki mennyiség hozzávetőleg 80 százalékát. (Ebből igen nagy szelet jut a Takarék csoportra, amely az MNB keresőjének tegnapi adatai szerint mintegy 1100 egységből álló hálózatot működtet országszerte.) A hitelintézeti fiókok területi eloszlása ugyanakkor viszonylag egyenletesnek mondható:

a tegnapi online keresési eredmények szerint az értékesítési egységek 22,7 százaléka működött a fővárosban.

A hitelintézeti fiókhálózat további zsugorodása persze nem túlságosan meglepő, hiszen egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya, és persze maguk a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák intenzív használata felé terelni lakossági és céges partnereiket. Ráadásul a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál, tehát a hálózat áramvonalasításával a költségek szintjén rövid idő alatt érezhető javulást lehet elérni.

A létszámban nincs drasztikus változás

Az átlagos, három hónapra vetített alkalmazotti létszám 39 480 volt a hitelintézeti szektorban a múlt év harmadik negyedévében, majdnem 400-zal (egy százalékkal) több a 2017 őszére kimutatottnál – derül ki az MNB adataiból. Annak ellenére viszont, hogy az elmúlt két évben szinte töretlen az emelkedés, megugrásról nem lehet beszélni: az elmúlt években ugyanis elég szűk sávban – jellemzően 38 ezer és 40 ezer között – mozgott a szektorban foglalkoztatott dolgozók száma.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Bank Bankfiók
Kapcsolódó cikkek