Pénz- és tőkepiac

Felpumpálta profitját a BP, duplázni akar a Rosznyefty

A növekvő kitermelésnek köszönhetően a BP negyedik negyedéves tisztított nyeresége a piac 2,63 milliárd dolláros várakozásait is messze felülmúlta.

A növekvő kitermelésnek köszönhetően a BP negyedik negyedéves tisztított nyeresége a piac 2,63 milliárd dolláros várakozásait is messze felülmúlta, és az előző év azonos időszakához képest 65 százalékkal 3,5 milliárd dollárra nőtt – jelentette a brit olajvállalat kedden. A menedzsment 2,5 százalékkal 10,25 dollárcentre emeli a negyedéves osztalékot. A cég bevételei csaknem 10 százalékkal, 77 milliárd dollárra gyarapodtak. A vállalat 2018-ban több mint 3,2 milliárd dollár kártérítést fizetett a 2010-es mexikói-öböl-beli környezetszennyezés következményeinek enyhítésére, idén további kétmilliárd dollárral számol, és tovább emeli a kitermelését. A BP részvényei kedden délelőtt 5 százalékkal, 545 penny fölé erősödtek Londonban.

A 20 százalékban a BP tulajdonában álló Rosznyefty idei egész éves profitját 549 milliárd rubelre (1 orosz rubel = 4,25 forint), azaz a tavalyi duplájára, bevételeit pedig 27 százalékos növekedéssel 8200 milliárd rubelre várja – derült ki az orosz vállalat kedden megjelent gyorsjelentéséből. Az optimista előrejelzést annak ellenére adták ki, hogy a vállalat negyedik negyedéves nyeresége dollárban számítva 11 százalékkal, 1,6 milliárdra csökkent, persze ennek főleg a rubelgyengülés volt az oka, hiszen az orosz fizetőeszközben számított profit 9 százalékkal 109 milliárd rubelre bővült.

Fotó: RONALDO SCHEMIDT / AFP

A mérséklődő kőolajárak miatt a profitnövekedés üteme rubelben számítva is csökkent az előző negyedévhez képest. Oroszország legnagyobb nyersolajtermelője a tavalyi utolsó negyedévben 25 százalékkal 488 milliárd rubelre növelte az EBITDA-ját. Ezt a vállalati hatékonyságjavulás és a kedvező külpiaci körülmények mellett főleg annak tulajdonította a cég, hogy a korábbi OPEC-megállapodásban kikötött termeléscsökkentésen júliusban enyhítettek a felek. A Rosznyefty kőolaj-kitermelése 5 százalékkal 4,6 millió hordóra nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A társaság szabad felhasználású pénzeszközei pedig 2018-ban a megelőző évi négyszeresére, 1100 milliárd rubelre híztak. A Rosznyefty-részvények Moszkvában 4 százalékkal, 428 rubel fölé drágultak.

Rosznyefty British Petrol BP olajipar
Kapcsolódó cikkek