Pénz- és tőkepiac

Gáláns hozammal kecsegtet az olajpapír

Négy-hat százalékos elérhető hozammal kecsegtettek a májusi kifizetési időszak előtt a magyar osztalékpapírok a Budapesti Értéktőzsdén. Azóta három részvény már most drágább, mint a szelvényvágás előtt, háromnak az árfolyama viszont egyelőre alacsonyabb.

Épp a jelenlegi 2,9 százalékos szinten volt tavaly májusban a kockázatmentes befektetésnek tekintett, tízéves magyar állampapír átlagos hozama a másodpiacon. Alternatívaként jobb választásnak tűnt akkor több hazai osztalékrészvény, ezek hozamkilátásai 4–6 százalék között mozogtak. A kibocsátók többsége májusban fizetett részesedést a profitjából a részvényeseknek, az eltelt nyolc hónap alatt az államkötvény hozama megközelítette a 4 százalékot, de mivel októbertől megint lefelé tart az útja, ismét ráirányult a figyelem a hazai osztalékfizetőkre.

Az árfolyamok alakulása szerint azok jártak a legjobban, akik a májusi osztalékkörkép alapján a Budapesti Ingatlan (BIF), a Magyar Telekom és a – sokkal inkább növekedési papírnak tekintett – Mol-részvényeket favorizálták: ennek a három papírnak az árfolyama jelenleg magasabb, mint a szelvényvágás előtt. A BIF-papírokkal 1970 forinton kereskedtek a 94 forintos kifizetése előtti napon, ez akkor 4,8 százalékos osztalékhozam-kilátásnak felelt meg, de aki csak az osztalékért vett BIF-részvényt, azóta jóval többet kereshetett, hiszen az árfolyam majdnem 19 százalékkal magasabb az akkori vételárnál.

Fotó: VG / Kallus György

A Mol is jól teljesített, igencsak jól döntött, aki a 127,5 forintos részvényenkénti osztalékért bevásárolt. Igaz, a szelvényvágás után szükség volt némi kitartásra (a kurzus május végére 2510 forintig esett), de azóta csak észak felé tart a árfolyama, jelenleg 11 százalékkal haladja meg a még osztalékkal forgó árat. A képzeletbeli dobogóra a 2017-es nyereségéből a tulajdonosainak részvényenként 25 forintot juttató Magyar Telekom zárkózott fel. Ez kifejezetten csábítónak tűnt a májusi, 450 forint alatti árfolyam alapján: 5,6 százalékos osztalékhozam volt kilátásban, feltételezve persze, hogy a Telekom-papírok ára az akkori szinten marad. Az osztalékvadászok egészen október végéig úgy érezhették, rossz lóra tettek a távközlési papírral, de a 391 forintos mélypontról forduló kurzus végül, úgy tűnik, ezt a befektetést is nyereségessé teszi. A Telekom-részvények több mint 5 százalékkal érnek most többet, mint tavaly májusban az osztalékkal együtt.

Könnyű most a dolguk az Elmű és az ÉMÁSZ részvényeseinek, az áramszolgáltatók papírjait január 30-án ugyanannyiért lehetett megvenni, mint az osztalékvágás előtti napon, így az akkori 5,6-5,8 százalékos éves hozamelvárásuk már most teljesült.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

BÉT osztalékpapírok tőzsde körkép
Kapcsolódó cikkek