Pénz- és tőkepiac

Tudatos választással csökkenhet a költség

A bankok döntő része kínál kedvező díjú számlakonstrukciókat, ezekhez azonban az ügyfelek tudatos bankválasztása szükséges.

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart a Magyar Nemzeti Bank azon tanulmánya, amely arról adott hírt, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyarországi bankszámladíjak rendkívül magasak. A számlakonstrukciókat áttekintve viszont jól látszik, hogy nem pusztán a pénzintézeti körben kell keresni a megoldást, a banki ügyfelek pénzügyi tudatosságát is emelni kell. A Money.hu kalkulátorát használva ugyanis kiderült, hogy a bankok döntő része több olyan számlát is kínál az ügyfeleknek, amelynél a költségek moderáltak. Példánkban az MNB által átlagos jövedelmi profilúként jellemzett ügyféllel, a jegybank által felvázolt bankolási szokásaival számolva azt látjuk, hogy a megvizsgált 21 bank közül 14 bank és takarékszövetkezet 28 terméke olcsóbb, mint az MNB-tanulmányban az erre az ügyfélkörre kiszámolt 17 940 forintos átlagos éves költség. Sőt a legjobb ajánlatokat áttekintve hét bank 15 számlaszolgáltatásánál az ügyfelek annál a 14 448 forintnál is kevesebbet fizetnének, mint amit az MNB az alacsony jövedelmi profillal rendelkező – minimális banki szolgáltatást igénybe vevő – ügyfelek költségeként mutatott ki.

A tudatos ügyfél számára azonban számos spórolási lehetőség adódik.

Ha a pénzügyeinket a fióki ügyintézésről és a postai számlakivonatról lemondva, elektronikusan intézzük, akkor a harminc legjobb banki ajánlat legmagasabb éves díja is több mint 300 forinttal marad el dombornyomott kártya használata mellett is az alacsony profilú ügyfelekre megállapított jegybanki értéktől, a 11 432 forintos éves díj pedig a kétharmada annak, amennyire az MNB az átlagos jövedelmi körbe tartozó ügyfelek bankolási költségeit mérte.

Fotó: Shutterstock

Ha megelégszünk az adott számlához igényelhető legolcsóbb (elektronikus környezetben működő) bankkártyával, akkor a Money.hu szerint a harminc legjobb ajánlat legolcsóbbjának éves díja nulla forint, de a legdrágább konstrukcióra is maximum 9984 forintot kell áldozni. Az elektronikus szolgáltatást választók esetében ráadásul a termék-összehasonlító portál adatsora szerint minden pénzintézetnek van olcsóbb konstrukciója, mint a tanulmányban kimutatott átlagos összeg.

Természetesen a bankoknak is van feladatuk – számos olyan költség terheli ugyanis a számlaszolgáltatásokat, amelyek létalapja ma már megkérdőjelezhető. A mobilhívások fénykorában még teljesen érthető volt, hogy az sms-kontroll kapcsán küldött sms-üzenetek után a bankok üzenetenként 10-20 forintos díjat számolnak fel, ám ma, amikor elterjedtek a csomagszolgáltatások a mobilszolgáltatóknál, kérdéses, hogy nem lehetne-e elfeledni vagy csökkenteni ezt a bennégett költséget.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

bankolás BANKSZÁMLA bankok
Kapcsolódó cikkek