Pénz- és tőkepiac

Alulértékeltnek számít a Mol a térségben

A Mol értékeltségében az INA-ügy rendeződése hozhatna érdemi emelkedést.

Az elemzők véleménye szerint az értékeltségi mutatók alapján a Mol a régiós versenytársaknál kissé olcsóbb. A térség kilenc vizsgált cégének átlagos EV/EBITDA mutatója 3,8, míg a Molé 3,7. Az EV/EBITDA mutató azt jelzi, hogy a teljes cégérték hányszorosan haladja meg a tulajdonosok és a hitelezők rendelkezésére álló eredményt, vagyis az EBITDA-értéket. Az egyik legjobb 2,9-es EV/EBITDA mutatója az OMV-nek van, míg az utolsó helyen 6 fölötti értékkel a lengyel Lotos szerepel.

„Az OMV a Mollal együtt alulértékeltnek számít a térségben. Az osztrák olajcég nagyot növekedhet a jövőben, amit az új, például az egyesült arab emírségekbeli kitermelési lehetőségek is alátámasztanak. A Mol is viszonylag olcsó ezen az árfolyamon. A társaság körül most nem várhatók nagy mozgások, az INA-ügy rendeződése változtathatna, lényeges árfolyammozgást és értékeltségi változást hozhatna” – mondta Pletser Tamás, az Erste elemzője. Szerinte a Tüpras is jó vételnek számít, annak ellenére, hogy a gazdasági visszaesés miatt csökkent a helyi fogyasztás. A Tüpras tavalyi negyedik negyedéve nagyon jól sikerült, az elért eredmények után magas, 11 százalékos osztalékhozamot fizet a részvényeseknek.

A P/E, azaz árfolyam-nyereség mutató a térségben átlagosan 7,4, míg a Mol mutatója ennél alacsonyabb, 6,9. Az elemzők által megadott átlagos célárfolyamok alapján a Romgaztól és az OMV-től várható a legnagyobb árfolyamrali a következő egy évben. Mindkét cégnél 25 százalékos emelkedést prognosztizálnak saját devizában. A Moltól remélt 10,2 százalékos árfolyam-emelkedés kissé elmarad az átlagos 13,1 százalékos értéktől. Tegnap a lengyel mBank a korábbi 3423 forintról 3423 forintra csökkentette a saját célárfolyamát, tartási ajánlással. A Mol 3639 forintos átlaga 11 megadott célárfolyamból áll össze, a legoptimistább a Renaissance Capital a 4400 forintos értékével, míg a legpesszimistább egy 3100 forintos célárfolyam.

A két lengyel olajvállalattól várják a leggyengébb árfolyam-reak­ciót a következő időszakban. A PKN Orlen, azután, hogy megvette a cseh Unipetrolt, most a Lotos felvásárlásán dolgozik. A lengyel társaság árfolyama 70,7 százalékkal emelkedett 2018-ban. „A Lotos és a PKN Orlen árfolyama is azért nőtt az elmúlt évben, mert Németországban tavaly egy bajor finomítói tűz és a Rajna alacsony vízállása miatt szállítási nehézségek léptek fel. Így a lengyel finomított termékek iránt megnőtt a helyi kereslet” – mondta Pletser Tamás.

Mol-hitelminősítés

A Moody’s frissítést adott ki a Mol hitelminősítéséről, amely továbbra is

a Baa3-as szinten, a befektetésre ajánlott sáv alján áll. „Ennek az állásfoglalásnak nincs hatása a Mol részvényárfolyamára. A cégek minősítése általában nem jobb, mint annak az országnak a minősítése, ahol az adott vállalat központja van. A Mol régiós versenytársai közül az osztrák OMV minősítése a legjobb, ám ez azt jelzi, hogy Ausztria minősítése mennyire jó. Ebből az alacsonyabb kamatszinten keresztül persze profitál az OMV is” – mondta Pletser Tamás, az Erste

elemzője. Véleménye szerint a Mol adóssága most rendkívül alacsony.

A szektorban általában 30 százalékos nettó eladósodottság jellemző, ezzel szemben a magyar vállalatnál ez

a mutató most 12 százalékon áll.

A banki finanszírozásnál sokszor a nettó hitelállomány és az EBITDA hányadosával számolnak, ami a Molnál 0,41, alacsonyabb, mint a hosszú távon kitűzött 1 és 2 közötti érték – tette hozzá Pletser Tamás. | vg

régiós olajcégek Mol
Ezek is érdekelhetik