Pénz- és tőkepiac

FBAMSZ: a fogyasztóbarát lakásbiztosításnak nem a díjversenyről kell szólnia

A lakásbiztosítások terén van tere a szolgáltatási versenynek – a cél, hogy olyan, személyre szabható konstrukciók kerüljenek kidolgozásra, amelyek az ügyfelek számára érthetőek.

Az elmúlt két évben jórészt sikerült megújítani a legnagyobb hazai alkuszszervezet munkafolyamatait és a szekciókat

– mondta el Sebestyén László, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) újraválasztott elnöke.

Az elmúlt években számos olyan szabályozási feladat volt a biztosítási területen, amely megkövetelte a hatékonyabb munkát és a komolyabb szintű együttműködést a szabályozókkal és a biztosítók képviselőivel. Az idei év nagy feladata az lesz, hogy a biztosításközvetítői irányelv (IDD) gyakorlati alkalmazása során felmerült kérdéseket és problémákat az FBAMSZ proaktívan megosszon a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és a Pénzügyminisztériummal, de a GDPR-rendelet implementációja is komoly feladatokat ad majd – ez utóbbin belül az elektronikus kommunikáció kérdésköre kiemelt szerepet kap majd.

Fotó: MW

Az FBAMSZ az MNB terveit figyelembevéve az ügyfélbarát lakásbiztosítások tervezett bevezetése kapcsán külön lakásbiztosítási szekció létrehozásában gondolkodik. Sebestyén László szerint

olyan szabályozásnak van helye, amely nem erodálja a jelenlegi 70 százalék körüli biztosítottsági szintet és nem díjversenybe kényszeríti a piacot.

A lakásbiztosítások terén van tere a szolgáltatási versenynek – a cél, hogy olyan, személyre szabható konstrukciók kerüljenek kidolgozásra, amelyek az ügyfelek számára érthetőek. A biztosítóknak is be kell látni, hogy hosszú távon többet nyerhet azon, ha az ügyfélállomány őrzése (és az indexálás) helyett időről-időre fontosnak tartja a biztosítások aktualizálását, hiszen az elégedett ügyfelek meglehet az alapbiztosításra kevesebbet költenek, ám statisztikai tény, hogy a megspórolt összegek jó részét kiegészítő szolgáltatásokra költik, amelyek révén érdemben javul a biztosítottságuk.

A másik oldalon az ügyfél oldalon is szükség van edukációra, hogy lássák:

egy lakásbiztosítás megkötésénél nem egy 20-30 ezer forintos szerződésről döntenek (azaz nem az ár a döntő), hanem egy 20-30-50 milliósról (hiszen legnagyobb vagyonértéküket, az ingatlanukat biztosítják), tehát időt kell szánni a konstrukciók áttekintésére és a meglévő szerződés időszakos áttekintésére.

A biztosítási díjak fix időpontú meghirdetése támogatandó az alkuszok szerint, hiszen koncentrálná a figyelmet, ám arra Papp Lajos, az FBAMSZ területvezetője felhívta a figyelmet, hogy csak olyan megoldást tudnának támogatni, ahol a díjhirdetés nem torzítaná a piacot – így például az évi egyszeri díjhirdetést bizonyosan nem tudják elfogadni. (A Világgazdaság hírei szerint évi négyszeri díjhirdetésről folyik a szakmai egyeztetés.)

Sebestyén László szerint – látva a jegybank 330 pontját – az alkuszoknak el kell mozdulniuk a személybiztosítások felé, hiszen látható, hogy a nyugdíj- és az egészségbiztosítási területen komoly fejlődésre lehet számítani.

lakásbiztosítás Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége FBAMSZ
Kapcsolódó cikkek