Pénz- és tőkepiac

Konzum-Opus: 2-1

Nyilvánosságra hozták a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. egyesülésének részleteit bemutató, az igazgatóságok által elfogadott átalakulási (egyesülési) tervet – közölte csütörtök este a két társaság. A Konzum és az Opus Global részvényeinek átváltását 2:1 arányban határozták meg. A fúziót követően a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata jön létre. Az egyesült vállalat IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje (2018. december 31-i adatok alapján) meghaladja majd a 347 milliárd forintot, kapitalizációja (a 2019. március 6-i záróárfolyamok alapján) pedig eléri a 332 milliárdot. A BÉT történetében példa nélkül álló egyesülés feltételeiről a vállalatok részvényesei az április 8-i közgyűléseken szavazhatnak.

A két társaság csütörtök esti közlése szerint

újabb fontos állomásához érkezett a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a BÉT honlapján a társaságok igazgatóságai által közösen elkészített, és szerdán elfogadott Közös Átalakulási (Egyesülési) Tervet, amely részletes információkat tartalmaz a beolvadással, a gyakorlatban értékpapír-cserével megvalósuló egyesülés ütemezéséről, a cserearány számítás metodikájáról, a jogutód társaság és a beolvadó társaság részvényeseinek jogairól, esetleges kötelezettségeiről, illetve az egyesüléshez szükséges hatósági eljárásokról is. A fúzióra készülő társaságok közgyűlései tavaly decemberben döntöttek a Konzum Nyrt. Opus Global Nyrt.-be történő beolvadásával megvalósítandó egyesülésről, melynek célja egy olyan óriásvállalat létrehozása, amely vonzó célpont globális intézményi befektetők és befektetési alapok számára, illetve pénzügyi, tőkepiaci méretének köszönhetően részvényei nagyobb súllyal szerepeljenek a hazai- és nemzetközi benchmarknak számító indexekben – olvasható a közleményben.

Egy a kettőhöz váltják a részvényeket

A piac által is várt 1 a 2-höz arányában váltják át a Opusba beolvadó Konzum részvényeit a két társaság tájékoztatása szerint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azon részvényeseknek akiknek 2019. június 26-án Konzum részvénye van és a jogutód társaságban részt kívánnak venni, a kerekítés szabályainak figyelembevételével,

a részvénycsere időpontjában 2 db 2,5 forint névértékű törzsrészvényért 1 db 25 forint névértékű Opus Global törzsrészvényre lesznek jogosultak.

A cserearány megállapításakor a társaságok a 2018. december 31-i fordulónapra számított IFRS szerinti konszolidált saját tőkéjét vették alapul, mely tisztítás nélkül a Konzum Nyrt.-nél meghaladta a 73,8 milliárd, az Opus Global Nyrt. esetében pedig a 280,4 milliárd forintot.

Forrás: Opus Nyrt.

Az egy részvényre eső saját tőke meghatározásakor a társaságok saját tőkéjét csökkentették a nem ellenőrző részesedések értékével, illetve a Konzum esetében a tőzsdei társaság tulajdonában lévő Opus Global részvényekből származó átfogó eredménnyel (6,5 milliárd forint) is. Így a Konzum Nyrt. esetében az egy részvényre jutó saját tőke 154 forint, míg az Opus Globalnál 314,1 forint lett. Azok a befektetők, akik nem kívánnak részt venni az új vállalatban, a nyilvánosságra hozott Közös Átalakulási Tervben meghatározottak szerint ugyanebben az értékben válthatják be részvényeiket a jogutód társaságnál.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az átalakulási tervet és a fúzióra készülő társaságok – a 2018. évi egyedi számviteli törvény rendelkezései szerint elkészített – auditált éves beszámolóit az április 8-i, rendkívüli közgyűlésekre terjesztik elő. Az egyedi beszámolók elfogadása egyben előfeltétele is a fúzió megvalósításának. A tervek szerint a Konzum részvényekkel június 24-ig lehet majd kereskedni, míg az elszámolás napja június 26. lesz. Ezt követően a jogutód társaság részvényei tervezetten július 1-től foroghatnak majd a Budapesti Értéktőzsdén.

Az egyesülést követően a BÉT ötödik legnagyobb vállalata jön létre.

Az egyesült társaság 2018. december 31-i fordulónapra számított IFRS szerinti konszolidált egyesített saját tőkéje meghaladja majd a 347 milliárd, kapitalizációja (a március 6-i záróárfolyamok alapján) pedig eléri a 332 milliárd forintot – közölték a társaságok.

BÉT Opus Konzum egyesülés
Kapcsolódó cikkek