Pénz- és tőkepiac

Egyszeri visszaesésre számít az amerikai elemzők többsége

Nagyon gyenge első negyedév, de az év hátralévő része rendben lesz – így foglalja össze az elemzők nagy része az amerikai gyorsjelentési szezon kezdetét.

A tőzsdei vállalatok profitja éves alapon átlagosan 3,9 százalékkal eshetett vissza a Factsetnek a most induló első negyedéves amerikai gyorsjelentési szezonra kiszámított konszenzusa szerint. Az év során az elemzők folyamatosan csökkentették előrejelzéseiket, január óta 7,2 százalékot csökkent a várható átlagos egy részvényre jutó nyereségvárakozás (EPS), amely az elmúlt negyven év átlagos ilyen típusú mozgásának a kétszerese. Ehhez képest az S&P 500 index idén 15, a Nasdaq csaknem 20 százalékos ralin van túl. A piac már arra számít, hogy a mostani rossz híreket tavaly télen már beárazták, és a negyedik negyedév végéig visszatérhetünk a két számjegyű profitnövekedési ütemhez. Cliff Corso, az Insight North America vezérigazgatója a CNN-nek úgy nyilatkozott:

Hacsak nem jönnek még a vártnál is gyengébb eredmények, a piac csak a jövőbe tekintő várakozásokra, az előrejelzésekre figyel majd.

A gyenge eredmények fő okai közül az egyik az erős bázisév, hiszen Donald Trump 2017 decemberében írta alá az adóreformról szóló törvényt. Ez például a JPMorgan számára a tavalyi évben 3,7 milliárd dolláros profitnövekedést eredményezett (ez nettó bevételének több mint 10 százaléka). De a felülmúlhatatlan tavalyi első negyedév mellett a gyenge globális gazdasági környezet, az erős dollár és a kereskedelmi háborús aggodalmak is táplálták a pesszimizmust, jóllehet a piac bizakodó az említett problémák megoldhatóságával kapcsolatban.

Fotó: Josh Edelson / AFP

Szektorszinten kivétel nélkül lassulásra számít a Factset konszenzusa, az EPS elemzői várakozások csökkenése az energia (mínusz 34 százalék), a nyersanyag (mínusz 16,3 százalék) és az információtechnológia (mínusz 8,3 százalék) területén jelentkezett az elmúlt három hónapban a leghangsúlyosabban.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

légitársaságok Delta Airlines BlackRock Wells Fargo USA gyorsjelentési szezon pénzügyi szektor JPMorgan
Kapcsolódó cikkek