Pénz- és tőkepiac

Osztalékot fizet és tőzsdére tart az MKB Bank

A tavalyi rekord, 25,1 milliárdos eredményéből 4,8 milliárdos osztalékot fizet tulajdonosainak az MKB Bank. Balog Ádám elnök-vezérigazgató szerint a pénzintézet készül az idei tőzsdére lépéssel, először vélhetően egy kisebb részvényhányad jelenik meg a börzén.

A magyar gazdaságnak, a bankszektornak és az MKB Banknak is sikeres éve volt 2018. Balog Ádám elnök-vezérigazgatója szerint az elmúlt évben azt lehetett megtapasztalni, hogy a bankban elindult fejlesztések rendszerré váltak és működni kezdtek.

Csoportszinten 30,1 százalékkal növekvő, 25,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2018-ban az MKB Bank.

A bank eredményét egy konzervatív, 800 millió forintos céltartalék-visszaírás is segítette. Év végére a tőkemegfelelés mutató 15,7 százalékról 17,9 százalékra javult. A pénzintézet rekordot jelentő eredménye lehetővé teszi, hogy 4,8 milliárd forintos osztalékot fizessen a tulajdonosoknak – jelentette be Balog Ádám.

A pénzintézet mérlegfőösszege ugyanakkor 9,2 százalékkal 1858 milliárd forintra csökkent. Ez a csökkenés a pénzintézet betétállományának szándékolt csökkenésével függhet össze: a bank által kezelt betétállomány 11 százalékkal 1372 milliárddal, az értékpapírállomány 19 százalékkal, 773 milliárd forintra csökkent. A csökkenés a vállalati betétoldalon volt tapasztalható, eközben ugyanakkor a stabilabb lakossági betétek emelkedni tudta – jelezte az elnök-vezérigazgató.

A pénzintézet nettó hitelállománya 4,3 százalékos növekedéssel 895,2 milliárd forintra emelkedett. A hitel/betét mutató ennek köszönhetően egészséges irányba, 55,8 százalékról 65,2 százalékra változott.

A visszafogottabb hitelezés indokaként az elnök-vezérigazgató emlékeztetett, hogy a bank korábbi szanálása miatt az számos területen korlátokat állított a túlzott kockázatvállalás elé és egy sor más területen is érvényesek még korlátozások – az idei év lesz az utolsó, amikor a banknak a korábbi előírásokat még teljesíteni kell.

Az üzleti területek teljesítményével kapcsolatban Balog Ádám elmondta, a pénzintézet kamatbevételei a terveket meghaladó mértékben emelkedtek, a díj- és jutalékbevételek terén ugyanakkor tavaly visszaestek némileg a bevételek.

A költségszint a digitális átállás komoly költsége ellenére visszafogottan, 8,4 százalékkal, 50,6 milliárd forintra emelkedett. A digitális átállás következménye, hogy a bank 18 bankfiókot megszüntetett tavaly, az eddigi tapasztalatok szerint a lépés nem járt ügyfélszám-vesztéssel – mondta az elnök-vezérigazgató.

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az idei évi tervekről szólva Balog Ádám a legnagyobb kihívásnak a bank idei évre vállalt tőzsdére menetelét jelölte meg. Szavai szerint az ezzel kapcsolatos közgyűlési döntések megszülettek, az ütemezésről hamarosan tájékoztat a pénzintézet. Első lépésben egy kisebb részvénycsomag tőzsdére vitelét látja reálisnak az elnök-vezérigazgató, a későbbiekben – szigorúan magánvéleményként – Balog Ádám úgy véli, hogy egy MKB méretű banknak 20-30 százalékos részvénycsomaggal érdemes a tőzsdén lennie. Kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató annak a véleményének adott hangott, hogy a bank ma többet ér, mint a 158,2 milliárdos saját tőkéje

Az EU-val kötött szerződés lezárása jó ütemben zajlik, nem lehet kérdés, hogy az év végéig minden fennálló kérdést sikerül lezárni. Az EU által állított korlátok Balog Ádám értékelése szerint nagyon hasznos korlátok voltak abban a tekintetben, hogy megtanultak hatékonyan, az üzletből minden lehetséges cseppet kicsavarva működni. Ezt továbbra is szeretnék fenntartani.

Emellett a makrogazdaságban legnagyobb kihívást jelentő hatékonyságnövelés pénzintézeti támogatása szerepel a bank céljaiban. A hiteloldalon a vállalati hitelek szintentartását várja a bankvezető, miközben a lakossági oldalon a hitelállomány komoly emelkedésével számolnak.

A Világgazdaság kérdésére válaszolva Balog Ádám arról beszélt, hogy az idei nyereség a 2017-es 19,2 és a tavalyi 25,1 milliárdos szint között mozoghat.

A Nemzeti Bank feladata, hogy folyamatosan elégedetlen legyen a bankrendszerrel, mert ellenkező esetben a bankrendszer ellustul. Bankvezetőként ennek nem mindig örülök, de elfogadom

– mondta az elnök-vezérigazgató. A szabályozási elvárásoknak való megfelelés mellett szavai szerint előfordul, hogy nem jut kellő idő a belső fejlesztésekre.

Kellene még egy nagy magyar irányítású bank a piacon – ettől még sok külföldi bank marad a piacon, komoly lesz a verseny – mondta el véleményét a bankvezető. A Budapest Bank tenderen való indulás kapcsán Balog Ádám jelezte: az EU megállapodás komoly akvizíciós korlátja idén már nem érvényes, de csoportszinten azért még vannak korlátozások. Ugyanakkor az, hogy a Budapest Bank privatizációs tervét még nem ismerjük, egyelőre nem teszi lehetővé, hogy ebből az aspektusból nyilatkozatot tegyünk – válaszolta Balog Ádám.

osztalék profit éves eredmény MKB
Kapcsolódó cikkek