Pénz- és tőkepiac

Jön Európa legnagyobb IPO-ja, a Nexi

A társaság értéke 7,3 milliárd euró, a milánói tőzsdére csúcstartóként érkezett a piacvezető fizetési szolgáltatásokat kínáló cég.

Kedden indul a kereskedés a Nexi részvényeivel Milánóban, ezzel egy hosszabb, nagyon csendes időszak zárul az európai tőzsdei kibocsátások piacán. Az olasz bankkártyás fizetési megoldásokat kínáló Nexi csaknem kétmilliárd eurós forrásbevonásra tett szert, ilyen nagy összegű IPO-ra a Knorr-Bremse tavaly októberi debütálása óta nem volt példa. A társaság adóssággal együtt számított cégértéke pedig 7,3 milliárd euróra rúg, ezzel megelőzte a milánói addigi csúcstartóját, a Pirellit, amely 2017-ben lépett ismét tőzsdére.

Fotó: Nexi

 

A Nexit 2015-ben vette meg három magántőke-társaság, az Advent, a BainCapital és a Clessidra 2,15 milliárd euróért. A következő években a Nexit a nagytulajdonosok felvásárlások útján duzzasztották fel, így mára piacvezető lett Olaszországban.

A cég működése három fő üzletágra bontható: kártyaterminálok (POS-terminálok) és fizetési szolgáltatások, kártyakibocsátás, valamint digitális banki megoldások. A vállalat vezető szerepét jól mutatja, hogy a csaknem 150 partnerbankkal az olasz piac 80 százalékát fedi le.

Az egyes szegmensek külön-külön is magas piaci részesedéssel rendelkeznek, a Nexi 1,4 millió darabos POS-terminál-állományával 70 százalékát hasítja ki az olasz piacnak, míg a 41 millió darab forgalomban lévő bankkártyával 60 százalékos a részesedése. A bevételtermeléshez a legnagyobb mértékben a fizetési szolgáltató ágazat járul hozzá 48 százalékkal, a második helyen 39 százalékkal a kártyakibocsátás áll.

A legdinamikusabb növekedést a fizetési szolgáltatások ága mutatta, 2015-től 2018-ig a terminálok száma 1,2 millió darabról 1,5 millióra ugrott, míg a kezelt tranzakciók összértéke megközelítőleg 20 százalékkal bővült. A Nexiben az egyik legnagyobb potenciál a kártyás vásárlások terjedése, hiszen Olaszország jelentősen le van maradva a többi nyugat-európai országtól.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Fintech Nexi IPO tőzsdei bevezetés
Kapcsolódó cikkek