Pénz- és tőkepiac

Nagy Márton: reformra szorul a magyar bankrendszer

Termékeik továbbra is nagyon drágák, nem elég hatékonyak és erőteljes innovációra szorulnak – többek között ezeket a problémákat említette meg Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a magyar bakokkal kapcsolatban a Portfolio konferenciáján.

A magyarországi bankok termékei továbbra is nagyon drágák, jelentősen javítani kell a hatékonyságukat és erőteljes innovációt kell végrehajtaniuk, emellett jelentősen fokozniuk szükséges a hitelkihelyezést – emelte ki Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio.hu gazdasági portál Hitelezés 2019 című konferenciáján.

Nagy Márton
Fotó: Reviczky Zsolt/Világgazdaság

Az MNB alelnöke szerint Magyarország „túlbankosított”, a jövőben az országban elég lenne öt univerzális, nagy hitelintézet.

A fenntartható támogatására szólította fel a bankrendszert, amihez a hosszú távú hitelállomány évi 12-14 százalékos növelése szükséges. Úgy látja, kevesebb, de korszerűen átalakított bankfiókra lenne szükségük a hazai pénzintézeteknek, és előre kellene lépniük a digitalizációban is, hogy alkalmazkodni tudjanak az új fintech megoldásokhoz.

Nagy Márton innováció hatékonyság bankok
Kapcsolódó cikkek