Pénz- és tőkepiac

Negyedével nőtt a refinanszírozási hitelállomány tavaly

A Takarék Jelzálogbank 2019-ben a refinanszírozási üzlet volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. refinanszírozási hitelállománya egy év alatt 25 százalékos emelkedéssel tavaly év végére 169,3 milliárd forintra nőtt. A bank mérlegfőösszege a múlt év végére mintegy 10 százalékkal 333,3 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált nyeresége 6,6 milliárd forint lett, szemben a 2017-es 8,2 milliárd forintos veszteséggel – közölte a pénzintézet.

A Takarék Jelzálogbank a jelzáloghitel-refinanszírozási piac második legnagyobb szereplőjeként

tavaly április óta kizárólag jelzáloglevelek kibocsátásával és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozásával foglalkozik, 12 magyarországi pénzintézettel van refinanszírozási szerződése.

A jövőben tovább kívánja folytatni az elmúlt évben mutatott üzleti növekedést, immár teljes mértékben a refinanszírozási szolgáltatásokra és jelzáloglevél-kibocsátásra kíván koncentrálni – olvasható a jelzálogbank közleményében.

Fotó: Shutterstock

A Takarék Jelzálogbank 2019-ben a refinanszírozási üzlet volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol. A várható növekedéshez kedvező alapot biztosít a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt., valamint a külső partnerbankok idén is folytatódó jelzáloghitelezési expanziója. A banknak a tőzsdei jelenlét miatt is fontos a stabilan nyereséges működési pálya fenntartása – tették hozzá.

A Takarék Jelzálogbank rekordnyeresége is mutatja, hogy miközben jól halad a csoport szerkezeti átalakítása, fordulatot értünk el az üzleti eredményekben

– mondta Vida József, a bank elnöke. A takarékszövetkezeti szektor konszolidációja lehetővé teszi, hogy a letisztított portfoliójú jelzálogbank a következő években is a csoport meghatározó tagja és a magyar piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

A pénzintézet, amely 2015 óta része a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációjának, a csoport tagjainak kizárólagos partnere a jelzáloghitel-refinanszírozásban. Az elmúlt években fokozatosan adta át kiegészítő tevékenységeit az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banknak (a Takarék Csoport központi bankjának), lakossági jelzáloghitelezési tevékenységét pedig tavaly a Takarék Kereskedelmi Banknak.

A megújulás idén lezárul azzal, hogy a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. beolvad a szövetkezeti hitelintézetek egyesülésével létrejövő új, teljes országos lefedettséggel működő Takarékbankba,

így a jelzálogbank teljesen letisztult portfolióval működik majd a piacon, a Takarékbank és más magyar bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként.

refinanszírozás jelzáloghitel Takarék Jelzálogbank
Kapcsolódó cikkek