Pénz- és tőkepiac

Hosszú távon keresletnövekedés várható

Ahogyan a részvénypiaci rali újabb és újabb évbe kezd, a befektetők egyre gyakrabban fordulnak a brókerekhez, elemzőkhöz a kérdéssel, hogy megéri-e valamilyen alternatívát keresni. Az egyik, nem veszélytelen alternatív befektetési lehetőséget az árupiac kínálja, ahol viszont a rövid távú kereskedési, spekulatív érdeklődés következtében a forgalom és a volatilitás jelentősen megnőtt.

Az árupiacon belül előkelő helyen szerepelnek az ipari fémek. Ezzel a kifejezéssel az iparilag felhasznált, az értékes nemesfémek közé nem tartozó fémeket jelölik. Számos tagja van e kategóriának, a nikkeltől a cinken át egészen az ólomig vagy a ritka földfémekig. A négy legtöbbet használt ipari fém a vas, a vasércből készülő acél, valamint a réz és az alumínium.

A fémek árfolyamát az amerikai–kínai kereskedelmi háború és a világgazdaság lassulása sújtja. A Világbank szerint azonban hosszabb távon drágulásra ítéltettek az ipari fémek.

A szervezet közgazdászai megállapították, hogy amikor egy országban az egy főre számított eléri az 5000 és 10 000 amerikai dollár közötti sávot, óhatatlan, hogy a fémek iránti kereslet gyors növekedésnek induljon.

Ez pedig azt jelenti, hogy bár Kína elhagyta már ezt a sávot, India, illetve a kritikus szintet megközelítő számos, rendkívül népes és gyorsan növekvő ázsiai és afrikai gazdaság átveheti a szerepét. Kína abból a szempontból is érdekes, hogy olyan átalakulás zajlik, amelynek az eredményeként a háztartások kereslete egyre nagyobb szerepet játszhat a jövőben.

Fotó: AFP

A szakértők szerint az átalakulás egyrészt szűkíteni fogja a vasérc és az acél iránti keresletet, másfelől növeli a réz, a nikkel és a cink iránti igényt. Sok izgalmat okozott a piacokon Kína lassulása is, ám a borúlátó befektetők hajlamosak megfeledkezni arról a tényről, hogy a jelenlegi 6 százalék körüli növekedés egy jóval magasabb bázisról történik, mint a korábbi intenzívebb bővülés, hiszen a kínai gazdaság mérete 2000 óta megnégyszereződött.

Az idén nem alakultak rosszul a folyamatok.

A réz árfolyama például 1 százalékkal nőtt az első negyedévben a 2018-as beesést követően. A felhasználás növekedése mögött Kína állt, amely a világkereslet mintegy felét generálja.

A kínai importot fokozta az is, hogy az ázsiai országban betiltották a fémhulladék bevitelét. A Világbank legújabb jelentése szerint kiemelkedő számú olyan beruházás zajlik Kínában a közlekedéstől az elektromos hálózatok fejlesztéséig, amelyhez nagyon kell a réz. Ugyanakkor csapások sújtották a termelést Chilében, Peruban és Kongóban. Az év végéig további drágulást várnak a Világbank szakértői, bár látnak lefelé mutató kockázatokat is.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

réz ipari fémek Kína
Kapcsolódó cikkek