Pénz- és tőkepiac

Londonba tart a magyar étteremlánc

A határon túl is bővíti hálózatát a Cyberg által irányított Kajahu étteremlánc, amely a nemzetközi tőkepiacokat is célba veszi, és folyamatosan fejleszti digitális platformját.

A nemzetközi terjeszkedés küszöbére lép a Xtend kategóriájában jegyzett Cyberg – hangzott el a társaság nemzetközi sajtótájékoztatóján. Erre tekintettel a cég részvényeivel való kereskedést is felfüggesztették tegnap. Rózsa Balázs igazgatósági elnök és Szabó Erik testületi tag elmondták, hogy a Cyberg kizárólag franchise-partnereken keresztül kívánja hálózatát bővíteni. Bár a Petőfi Sándor utcai digitális mintaétterem a cég saját tulajdonában áll, a Corvin-negyedben átadott második vendéglője már franchise-szerződéssel kapcsolódik a társasághoz, akárcsak az idén az ausztriai Parndorfban megnyíló egység. Eddig hazánkban, a másik három visegrádi országban és Ausztriában a társaság partnerei összesen 83 egység megnyitását vállalták. A következő cél, hogy Anglia, Németország, Spanyolország, Franciaország, Oroszország és Olaszország területére adják el az úgynevezett master-franchise-jogokat. Ebben a konstrukcióban egy-egy országra a franchise-jogokat egy cégnek adják át, amely a hálózatot – a jogok továbbadásával – az adott területen felépíti. A következő étterem a tervek szerint Londonban nyílik, majd az európai, amerikai, közel- és távol-keleti piacokon folytatódik a terjeszkedés.

Ezzel párhuzamosan a Cyberg tőkepiaci aktivitása is nemzetközivé válik, miután a cég tanácsadói szerződést kötött Björn Ehring német pénzügyi szakemberrel, aki eddig több mint ötven tőzsdei bevezetést koordinált. A vállalat néhány éven belül a londoni tőzsdén, majd távlati célként a Nasdaqon is meg kíván jelenni. A tavaly 17 százalékos árbevétel-növekedést elérő Cyberghez a nyáron csatlakozik Szakács András, aki a TGI Fridays amerikai láncnál töltött be vezető pozíciókat franchise-tulajdonosi és partneri oldalon is. Erősítenek innovációs fronton is. Szintén tanácsadói megbízást kapott Kiss Konrád, a Bitgap alapító tulajdonosa, aki mesterséges intelligenciával kiegészített rendszerek, blokkláncalapú fizetési megoldások és videojáték-fejlesztés terén segíti a társaságot. A Cyberg ugyanis az éttermi hálózatra építve folyamatosan fejleszti közösségi mobil szolgáltatásait és saját digitális platformját, így válik a jövőben adatalapú technológiai nagyvállalattá. A digitális szolgáltatásokat rendszeresen igénybe vevő vendégek pedig egyre olcsóbban, esetenként ingyen étkezhetnek majd a társaság éttermeiben.

Tőkeinjekcióra szorul a Vapiano

A hazánkban is üzemelő német Vapiano étteremlánc pénzügyi problémák miatt két alkalommal is kénytelen volt elhalasztani 2018-as tőzsdei eredménybeszámolóját. A mérleg bemutatására ma kerülhet sor.

A 33 országban 231 éttermet saját maga – tehát nem franchise-konstrukcióban – üzemeltető cég megmentése érdekében a hírek szerint a részvényeseknek egy legalább harmincmillió eurós feltőkésítésről kell megállapodniuk a hitelező bankokkal.

 

Ezek is érdekelhetik