Pénz- és tőkepiac

A hitel önereje kivárással növelhető

Megjelentek a babaváró támogatás új részletszabályai, ám az önerő számításánál újabb kérdést vet fel, hogy a megoldás csak 90 napra érvényes.

A babaváró támogatásról (kölcsönről) szóló, pontosító, szerdán megjelent három kormányhatározat és a korábban már részben ismertetett MNB-rendelet számos kérdésben rendet tesz a július 1-jétől igényelhető támogatással kapcsolatban. A kormány az igénylők körét pontosította azzal, hogy augusztus 1-jéig azok az ügyfelek is beadhatják kérelmüket, akiknek a gyermeke júliusban látja meg a napvilágot (a korábbi szabályok szerint nem adható be kérelem a már megszületett gyermekekre). Az augusztusra kiírtaknak ugyanakkor sietniük kell a kérelem beadásával, mert az eredeti szabályok augusztustól újra élnek. A mérföldkő a támogatás benyújtása. Ha azt vissza is küldik hiánypótlásra, a jogosultság már fennáll.

Pénzintézeti szempontból súlyosabb kérdést oldott meg az MNB-rendelet, amely azt szabályozta, hogy a 10 millió forintos (a feltételek nem vagy részleges teljesülése esetén hitellé váló) támogatás milyen szinten vehető figyelembe egy lakásvásárlási kölcsön esetében önerőként. A rendelet szerint az az ügyfél, aki a mellé jelzáloghitelt is igényel a babaváró szerződés utáni 90 napon belül, ezt úgy teheti meg, hogy a támogatás 75 százalékát önerőként számíthatja be, a támogatás 25 százaléka pedig hitelnek minősül. Így a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó (HFM) adósságfékszabály érvényes, azaz a aránya nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát.

Az viszont nincs szabályozva, hogy 90 napon túli igénylés esetén mi az eljárás. Így annak, akinek az önerőből mondjuk épp 2,5 millió hiányzik, vagy épp a HFM ezzel a megoldással csúszik 80 százalék alá, érdemes lehet kivárnia a 90 napot a jelzáloghitel-igénylés előtt, és ekkor a számlán lévő teljes babaváró önerő lehet. Ne feledjük: a babaváró támogatás szabad felhasználású, nincs lakáscélhoz kötve.

Egy másik ponton ugyanakkor a babaváróval feltuningolt lakáshitel-felvételnek továbbra is gátat szab az adósságfék-szabályozás. A babaváró támogatás törlesztőrészlete ugyanis teljes értéken beszámítandó az adósságszolgálatba, azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) kiszámításakor annak teljes összegét be kell számítani. Eszerint 500 ezer forintos jövedelemig minimum tízéves kamatperiódusú hitelnél a jövedelem 50, öt és tíz év közötti kamatperiódusnál 35 százaléka lehet a maximálisan felvállalható törlesztőrészlet. (Félmilliós fizetés felett 10 százalékkal magasabb szintig lehet eladósodni.) Ugyanakkor a babaváró kölcsön törlesztőrészletét a JTM számítása során az adósok által ténylegesen fizetett értéken kell nyilvántartani. Abban az időszakban, amikor arra kamattámogatás jár, azt a támogatással csökkentett értéken kell figyelembe venni.

Ugyancsak új szabály, hogy a babaváró támogatást a korábbi törlesztésben elmaradott ügyfelek (illetve házastársuk) azonnal igényelhetik, ha kifizették a tartozást, míg a korábbi előírás szerint a hátralékos tartozás rendezése után egy évnek el kell telnie, hogy passzív KHR-státusz mellett az igénylő támogatást kérjen. Aktív KHR-státusz mellett (még vissza nem fizetett hátralékos tartozás esetén) a maximum 10 milliós támogatás továbbra sem igényelhető. Igaz, a bankok a saját kockázatkezelési előírásaik alapján szigorúbb feltételeket is megszabhatnak.

Bemutatókocsikat is eladhatnak

A nagycsaládosok gépkocsi-támogatásáról szóló rendelet is módosult kissé. Eszerint a kereskedőknél bemutatóra, tesztre tartott legalább hétüléses gépkocsikat is új autóként lehet értékesíteni, ha maximum 2000 kilométert futottak eddig, és legfeljebb egy éve kerültek forgalomba.

Ezek is érdekelhetik