Pénz- és tőkepiac

A Richternek is kedvezhet az óriásfúzió

Kedvező fejleményeket is hozhat a Richter készítményei szempontjából a formálódó gyógyszeripari óriásüzlet: az, hogy az AbbVie felvásárolja az Allergant, erősítheti a Vrylar piaci pozícióját, de az Esmya amerikai engedélyeztetésének is új reményt adhat.

Az amerikai AbbVie kedden jelentette be, hogy 63 milliárd dollárért megvásárolná az ír Allergan gyógyszergyártót, ezzel az Allergannál háromszor nagyobb árbevételű óriáscég jönne létre. A felügyeleti szervek jóváhagyását igénylő tranzakció több szálon is érinti a Richter Gedeont.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója
Fotó: VG / Kallus György

Az ír gyártó a Richter egyik legfontosabb üzleti partnere, az amerikai piacon az Allergan forgalmazza a magyar vállalat csúcskészítményét, a cariprazine hatóanyagú Vraylart. A tengerentúlon értékesített anti­pszichotikum után mintegy 18,5 százalékos bevételrészesedést kap a Richter egy korábban kötött royal­ty­szerződés alapján. A cég felvásárlásával kérdéses, hogyan változik a felek közötti megállapodás, amely tavaly csaknem 90 millió dollár bevételt hozott a Richternek. Az Equilor szerint a küszöbönálló akvizíció érdemben nem befolyásolja a Vraylar forgalmát és a Richternek fizetendő royalty- és mérföldkőbevételeket.

Nem tartja valószínűnek a royaltyszerződések újratárgyalását Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője sem, hiszen annak idején a Forest Laboratorieszal állapodott meg a Richter, amelyet aztán az Allergan vásárolt meg, most annyi történt, hogy jött egy még nagyobb hal.

A felvásárlási prezentációból ráadásul az is látszik, hogy az AbbVie nagyon számít a Vraylarra, amely a várakozások szerint továbbra is a leggyorsabban bővülő értékesítéssel rendelkező gyógyszer lesz

– mondta a Világgazdaságnak Miró József. Az AbbVie értékesítési ereje szerinte nagyobb lehet, mint az Allergané, vagyis az akvizícióval tovább erősödhet a cariprazine ereje a piacon.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

gyógyszeripar elemzők AbbVie Esmya Richter Vrylar Allergan
Kapcsolódó cikkek