Pénz- és tőkepiac

Elköszöntek a tőzsdétől a Konzum-részvények

Fontos lépést pipálhatnak ki az összeolvadó társaságok befektetői, hétfőn lehetett utoljára kereskedni a Konzum-részvényekkel.

Hétfőn kereskedtek utoljára a Konzum részvényeivel. Ezzel újabb fontos állomásához érkezett a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója. A BÉT ötödik legnagyobb vállalata június 30-án jön létre.

A két társaság közgyűlésein elfogadott közös átalakulási terv szerint, amelyet az MNB június közepén hagyott jóvá, a Konzum Nyrt. jogutód nélkül olvad bele az Opus Global Nyrt.-be. A fúzió a gyakorlatban értékpapírcserével valósul meg. Azok a Konzum-részvényesek jogosultak az Opus Global által kibocsátott törzsrészvényekre, akik április 8-ig nem jelezték, hogy nem kívánnak a beolvadás után létrejövő társaság részvényesévé válni.

Fotó: Kallus György

Az átalakulási tervben ismertetett átváltási arányok alapján a Konzum-részvényesek a beolvadás következtében két darab 2,5 forint névértékű Konzum-részvényért cserébe egy darab 25 forint névértékű Opus-részvényre lesznek jogosultak. A jogosultság feltétele, hogy a Konzum-részvényes az értékpapírszámla-vezetője által a Központi Elszámolóház és Értéktárnak (Keler) megküldött, június 26-ra vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés alapján legalább két darab vagy annak egész számú többszörösét kitevő darabszámú Konzum-részvénnyel rendelkezzen. Azok a Konzum-részvényesek, akiknek a tulajdonában lévő részvények darabszáma nem tesz ki egész számú Opus-részvényt, a törtrész után az elszámolási árnak megfelelő ellenérték pénzben történő kifizetésére jogosultak.

Tegnap volt a Konzum-papírok utolsó kereskedési napja, a részvények átalakításának fordulónapja pedig június 26. A tényleges átalakítás, vagyis az értékpapírcsere értéknapja július 1.-jén esedékes, ami egyúttal a Konzum-részvények helyébe lépő Opus-részvények első kereskedési napja is. A részvények átalakítása, elszámolása automatikus folyamat, ezzel összefüggésben a részvényeseknek nincs tennivalójuk.

Tegnap a Konzum piacán a délelőtti vásárlói kedv hamar alábbhagyott, és már délre az eladók kerültek többségbe. A kurzus napközben 212 és 219 forint között mozgott, délutánra 27 millió forintos forgalom mellett 1,38 százalékos mínuszba került.

Átsorolt az AutoWallis

Mától a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájába kerülnek az AutoWallis Nyrt. részvényei a BÉT vezérigazgatójának tegnapi határozata alapján. A kibocsátó június 7-én kezdeményezte a törzsrészvényeinek Standard kategóriából Prémium kategóriába történő átsorolását. Mivel a BÉT vizsgálata szerint az AutoWallis papírjai megfeleltek a kategóriaváltás kritériumainak, a vezérigazgatója engedélyezte a társaság törzsrészvényeinek átsorolását. | K. T.

 

Opus Konzum
Kapcsolódó cikkek