Pénz- és tőkepiac

Engedélyezte az MNB a Konzum és az Opus fúzióját

A Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. közgyűlésein elfogadott ütemterv szerint halad a két tőzsdei társaság fúziója. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai napon kézhez vett határozatának értelmében a két tőzsdei társaság egyesüléséhez szükséges egyenértékűséget a Felügyelet elfogadta. A hatóság jóváhagyásával minden feltétele teljesült annak a folyamatnak, amelynek eredményeként június 30-val, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata jön létre.

Fontos állomásához érkezett a Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. fúziója. Csütörtökön hozták nyilvánosságra a BÉT honlapján az MNB jóváhagyó határozatát és a felügyeleti eljáráshoz szükséges, Egyenértékűségi Dokumentum részeként a 2018. évi proforma beszámoló főbb számait.

A két társaság közgyűlésein elfogadott Közös Átalakulási Terv szerint, a fúzió a gyakorlatban értékpapír-cserével valósul meg.

Az MNB eljárásában azt vizsgálta és állapította meg, hogy a két társaság egyesülése kapcsán valamennyi, a fúzióban részt vevő társaságok piaci, gazdasági, pénzügyi és jogi helyzetének és annak várható alakulásának alapjául szolgáló adat és információ a befektetők rendelkezésére áll. A felügyeleti eljáráshoz szükséges, az összeolvadáshoz kapcsolódó Egyenértékűségi Dokumentum tartalmazza az Opus Global és a Konzum egyesülésével létrejövő új óriásvállalat 2018. december 31. fordulónapjára készített proforma konszolidált pénzügyi kimutatásait is. A dokumentum úgy mutatja be a Cégcsoport tagvállalatainak összevont pénzügyi helyzetét, mintha a Konzum már 2018. január 1-jével beolvadt volna az Opus Global Nyrt.-be.

A 2018. december 31-én zárult pénzügyi évre elkészített proforma konszolidált pénzügyi kimutatások alapján

az egyesült OPUS GLOBAL működését legjobban mérő összes működési bevétel 254,2 milliárd forint, több mint 23,5 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val.

Emellett a Társaság teljes átfogó jövedelme kiemelkedően magas, közel 41,3 milliárd forint. Az OPUS konszolidált teljes saját tőkéje pedig meghaladta a 350,8 milliárd forintot. A proforma konszolidált pénzügyi adatok alapján hazánk legnagyobb és egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja jön létre az összeolvadással, amely stabil pénzügyi helyzettel és kiváló növekedési kilátásokkal folytatja tevékenységét az összeolvadást követően.

fúzió BÉT Opus Konzum MNB
Kapcsolódó cikkek