Pénz- és tőkepiac

Jelentős pályázati pénz jut Magyarországra

Magyarországon idén a GINOP operatív program keretében bírálták el a legtöbb nyertes pályázatot, összesen 447 darabot.

A Via Credit pályázati tanácsadó azt vizsgálta meg, hogy 2019. január-május időszakban mennyi támogatást osztottak ki a hazai operatív programok keretein belül, hány nyertes pályázat volt.

Az elemzés eredményeképpen az alábbi megállapításokra jutottak:

  • 2019. január – május időszakban 71 milliárd forint támogatást ítéltek meg Magyarországon, a MAHOP és RSZTOP Operatív Programok kivételével mindenhol 100 százalék feletti a meghirdetett pályázati keret aránya az elosztható kerethez képest.
  • Magyarország az elmúlt években a 4-5 százalékát elérő nettó EU-forrást kapott, ez a régióban a legmagasabb érték, egyedül Románia kapott hasonló arányú forrásbeáramlást a GDP-hez viszonyítva. Egy főre vetítve Magyarország az uniós források a második legnagyobb haszonélvezője.
  • „A keret kimerülését három forrás orvosolhatja. Az egyik ilyen tényező, hogy a kormányhatározatban használt árfolyamok (318,87, valamint 320,97) a forint tartós gyengülése esetén további elosztható forrásokat eredményez. Ezen túlmenően a kormány engedélyezte a túlvállalást is, ez operatív programomként hozzávetőlegesen 10 százalékot jelent, azaz a 9200 milliárd forintnyi keret helyett valójában nagyjából 10 000 milliárd forint elosztható támogatásról beszélhetünk. A harmadik faktor, hogy az elnyert pályázatok egy részét nem valósították meg, így ez a támogatási összeg felszabadul. Ez akár a 20 százalékot is elérheti egyes Operatív Programok esetében” – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

    Fotó: Shutterstock

    A szakértő szerint a problémákra megoldás lehet a forrásfelhasználás jelenleginél nagyobb mértékű diverzifikációja. A kkv-k egyszerűbb pályázati kiírásokkal történő megszólítása, a támogatható tevékenységek körének szűkítése vagy az elszámolási ügyrend egyszerűsítése is pozitív példa lehet.

    Magyarországon 2019-ben a GINOP operatív program keretében bírálták el a legtöbb nyertes pályázatot, összesen 447 darabot. Ezt követi a TOP, valamint az VEKOP program, 250 körüli darabszámmal, majd az EFOP a maga 201 es darabszámával és végül a KEHOP, valamint MAHOP.

    A GINOP esetében az első három hónapban mindösszesen 1 db nyertes pályázat volt, majd a maradék 446 db mind áprilisban, valamint májusban található. A TOP esetében az év első három hónapjában közel azonos számban kerültek ki nyertesek, ezt követően áprilisban látható egy kiugró érték, azonban májusban már csak 16 db nyertesről beszélhetünk. A VEKOP-nál hasonló tendencia figyelhető meg, mint a GINOP esetében, év elején alig néhány pályázatot láthatunk, majd az idei 246 db nyertes közül 227 db májusban található.

    A különböző hazai operatív programokban 2019 idáig eltelt időszakában összesen 71 milliárd Forint összegű támogatást ítéltek oda. Az odaítélt támogatási összegnél a GINOP a legtöbb projekt ellenére csak a 4. helyen áll. A KEHOP program keretében látható a legmagasabb támogatási összeg, közel 21 milliárd forint, melyet 1 milliárd forinttal lemaradva követ az TOP program. A EFOP keretében került még 10 milliárd fölötti támogatási összeg elbírálásra. A legkevesebb támogatási összeget a VEKOP, valamint a MAHOP keretén belül osztottak szét.

    A támogatási összegek havi megoszlása, valamint a korábban ismertetett darabszámok között szignifikáns kapcsolat figyelhető meg.

    Februárban, valamit márciusban kicsit kevesebb, mint 4-4 milliárd forintról beszélhetünk, amely jelentősen elmarad a többi hónapban látható összegektől. Az év első negyedévéhez képest mind a támogatott projektek számában, mind az odaítélt támogatás összegében jelentős növekedés figyelhető meg. Ebben közrejátszik, hogy februárban, illetve márciusban 100 alatt volt a nyertes projektek száma.

    RSZTOP Operatív Program Mahop EFOP GINOP VEKOP pályázat
    Kapcsolódó cikkek