Pénz- és tőkepiac

Kedvezők a régió olajiparának kilátásai

A kelet-közép-európai régió erős gazdasági növekedésének az olaj- és gázipari szektor is haszonélvezője. A térségben a magát jól pozicionáló Mol az eminensek közé tartozik.

Az idén eddig négy, míg az elmúlt 12 hónapban átlagosan 11 százalékkal emelkedtek a régiós olajcégek árfolyamai. A mezőnyből a bukaresti börzén jegyzett OMV Petrom emelkedik ki leginkább, részint magas osztalékhozama, részint pedig a Fekete-tenger alatt található Neptun gázmező jövőbeli kitermelésével kapcsolatos pozitív hírek miatt. Az utóbbi projektben egyébként az amerikai ExxonMobil is részt vesz, és a kitermelt mennyiségből bőven juthat exportra – akár Magyarországra is. A román energiacégek árfolyam-emelkedéséhez az is kellett, hogy a kormányban a különadókat támogató vezetés után a piacbarátnak számító vonal kerekedjen felül.

A Thomson Reuters adatbázisa szerint a cégek kilátásai is kedvezők, hiszen a következő egy évben 17 százalékos átlagos árfolyam-növekedésre számítanak az elemzők. E tekintetben az osztrák OMV és a szerb NIS lóg ki felfelé a mezőnyből a maga 34 és 28 százalékos célárfolyam-eltérésével. Az OMV-nél ezt a pluszt az elmúlt időszakban megerősített kitermelési üzletág támasztja alá, hosszú távon a napi átlagos félmillió hordós kitermelést célozta meg a társaság. A Mol kurzusánál 19 százalékkal magasabb célárfolyam enyhén átlag feletti. Egyes elemzők rövid távon nem várnak látványos árfolyam-emelkedést a hazai olajtársaságtól, de kialakult egy olyan befektetői réteg, amely különösen kedveli, s a hosszú távú portfóliójában felhalmozza a Molt. A versenytársakhoz képest időben megalkotott hosszú távú stratégia és megvalósításának első lépései meghozták a befektetők kedvét a Molhoz. Ez a részvényesi réteg nagyra értékeli a stabil alapokat, az átláthatóságot és a jól menedzselt cégeket. A Mollal kapcsolatos piacütő hír, hogy egy-másfél éven belül lezárulhat a horvát gázárszabályozás ügyében folyó washingtoni döntőbírósági eljárás, ahol a magyar cég akár egymilliárd dollárt is nyerhet. Ez megközelítőleg négyszáz forintos emelkedést is hozhat részvényenként, de az elemzők szerint erre a piac csak pluszopcióként tekint, az ezzel kapcsolatos várakozás nem épült be az árfolyamba.

A térség olajcégeinek átlagos osztalékhozama 5,6 százalék a jelenlegi árfolyamszintekkel kalkulálva. Itt a Mol a maga 4,6 százalékával enyhén lefelé lóg ki a mezőnyből. Az átlagot a két román energiacég, a Romgaz és az OMV Petrom hagyományosan magas osztalékhozama húzza fel.

A hét vizsgált cég előremutató

EV/EBITDA-, azaz cégérték/ered­ményesség-értékeltségi mutatója átlagosan négy. Ez azt jelenti, hogy a társaságok négyévnyi eredménytermeléssel tudják előállítani a hitelekkel és a tartalékokkal megfejelt kapitalizációjukat. A Mol a maga 4,4-es értékével kissé átlag feletti, de leginkább a lengyel Lotos tűnik túlértékeltnek a maga 5,7-es értékével, míg a versenytársakhoz képest 2,2-del az OMV Petrom számít kifejezetten olcsónak.

A régiós olajcégek növekedését nagyban segíti az erős makrogazdasági környezet. Lengyelországban, Romániában és Magyarországon is átlag feletti a GDP-bővülés. A gazdaság helyzete a cseheknél is stabil, és a többi országhoz hasonlóan emelkedik az üzemanyag-fogyasztásuk. A prágai tőzsdén nem jegyeznek olajcéget, de sokáig ott forogtak az Unipetrol részvényei, amelyet a PKN Orlen vett meg. Az Unipetrol egyébként ugyanúgy finomítói túlsúlyú vállalatnak számít, mint a PKN Orlen, így számukra sokkal fontosabb a finomítói és petrolkémiai marzsok alakulása, mint az olajár változása. Sőt a fekete arany drágulása a finomítási költségek növekedése miatt még hátrányosan is érinti őket, miközben ezt a kitermelésben keletkező esetleges pluszbevételek nem ellensúlyozzák. A Mol ilyen szempontból kedvező helyzetben van, hiszen a térség leginkább integrált vállalataként jól tud egyensúlyozni a két tényező között. Az OMV is nyit a finomítás felé, 10 százalékos részesedése van Abu-Dzabiban, az Öböl-térség legmodernebb finomító komplexumában.

Szintén fontos tényező a térség cégeinek gazdálkodásában a globális olajkereslet alakulása, ami viszonylag gyenge, de a kereskedelmi háborús fejlemények, a globális vagy az iráni konfliktus gyorsan érdemi befolyást gyakorolhat a piacra.

Szakértői vélemények

 

Kocsi János, az Amundi Alapkezelő régiós részvényportfólió-menedzsere

A régiós olajcégeknek a 60 és 75 dollár közötti hordónkénti Brent olajár számít kedvezőnek. A sáv alján a finomítói túlsúllyal rendelkező cégek, míg a sáv tetején azok a cégek járnak jobban, amelyeknél hangsúlyosabb a kitermelési tevékenység. A sáv közepén pedig az olyan integrált olajcégek képesek relatíve magasabb és stabilabb eredmény elérésére, mint például a Mol, amelynél nagyjából kiegyenlített a finomítási és a kitermelési tevékenység aránya. A Brent hordónkénti ára a 65 dollár körüli szinten mozog, így az integráltak járnak jobban. Ide leginkább a Mol sorolható a térségből. Az osztrák OMV-nél és a román OMV Petromnál inkább a kitermelés hangsúlyosabb, sőt a Romgaznál is, bár az utóbbinak hangsúlyos a disztribúciós tevékenysége is.

Ezzel szemben a két lengyel cégnél a finomítás kap nagyobb szerepet. A PKN Orlen nemrég szerezte meg a cseh Unipetrolt, amely szintén alapvetően finomítással foglalkozik, de a Lotos is ezek közé sorolható, amelyet valószínűleg hamarosan szintén megvásárol a PKN Orlen.

 

Gyöngy-Kovács Nóra, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője

Az Egyesült Államok és Irán közti politikai feszültségek éleződése a globális gazdasági lassulás ellenére is tovább hajthatja felfelé az olaj világpiaci árát. Ebből a régiós olajcégek közül az OMV profitálhat leginkább, mivel a vállalat eredménye a legérzékenyebb az olajár változására a térségben. Az OMV az elmúlt negyedévekben több új mezővel gyarapította kitermelési üzletágát. A finomítói marzsok továbbra is nyomás alatt állnak, így a második negyedévben is a kitermelési üzletág eredményében bízhatnak a befektetők. A Molnál a fogyasztói szolgáltatások szegmensének további növekedése ellensúlyozhatja a finomítói üzletág gyenge teljesítményét. Az IMO 2020 szabályozás kedvezhet a Molnak, hiszen eddig sem termelt a hajózásban használt, magas kéntartalmú nehéz fűtőolajat. A szabályozás változásának hatására azonban várhatóan megnő a kereslet a dízelüzemanyagok iránt, ami a Mol finomítói végtermékének csaknem a 45 százalékát teszi ki. Ennek köszönhetően a harmadik-negyedik negyedévben emelkedhetnek a finomítói marzsok, és javulhat a kitermelési üzletág nyereségessége is.

 

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője

Az értékeltségi mutatók alapján saját történelmi átlaguk felett kereskednek a Mol részvényeivel, így a hazai olajcég viszonylag drágának számít. A PKN Orlen nagyjából az átlagos szinten mozog, az OMV azonban a korábbi években megszokottnál alacsonyabb értékeltségi szinten forog mostanában. Az OMV-vel kapcsolatban többen is attól tartanak, hogy az Északi Áramlat II.-ben lévő érdekeltségei veszélybe kerülhetnek egy, az Egyesült Államok és Oroszország közötti konfliktus miatt. Attól azonban nem kell tartani, hogy a Gazpromnak nyújtott hitelét az orosz cég ne tudná visszafizetni. Így egy csökkenés jó vételi lehetőség lenne a befektetőknek. A térség olajcégeinek egyébként fontos lesz az IMO 2020 szabályozás év végi életbelépése. Eszerint a hajózásban a partoktól távolabb sem lehet magas kéntartalmú fűtőolajat használni, s ez a dízel iránti keresletet fokozza. Ez 2021-ig is fennmaradhat, akkorra várhatóan sok hajóra szerelnek majd a kipufogógázok károsanyag-tartalmát csökkentő berendezéseket.

 

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője

A szénhidrogénárak idén várhatóan emelkednek majd. Ezzel párhuzamosan az év elején sokéves mélypontra csökkent finomítói marzsok is nőhetnek az IMO 2020 következtében várhatóan bővülő gázolajkereslet miatt. Nem kizárt, hogy középtávon új termékként piacra lép az alacsony kéntartalmú fűtőolaj. Hosszabb távon azonban az új finomítói kapacitások tarthatják nyomás alatt a régió olajcégeinek finomítói marzsait. A térség cégei közül az OMV kilátásai kiemelkedően jók, mert az olaj várható drágulásából sokat profitálhatnak a jól diverzifikált kitermelési portfóliójuknak köszönhetően. Jó stratégiát alakítottak ki, a befektetők az eredményekre várnak. Érdemes figyelni a szintén a régióhoz sorolható török Tüprasra is, hiszen a vállalatot jól menedzselik az országban tapasztalható ellenére. Lengyelországban a PKN Orlen és a Lotos tervezett egyesülésével kapcsolatos híreket érdemes követni, de még nem egyértelmű, hogy a fúzió valóban létrejöhet. A Mollal kapcsolatban a horvátországi INA körüli konfliktus esetleges további enyhülése támogathatja az árfolyamot.

 

régiós olajcégek
Ezek is érdekelhetik