Pénz- és tőkepiac

Műhúsból valódi sikertörténetet ír a Beyond Meat

A Beyond Meat sikerének hátterében az amerikai étkezési szokások megváltozása áll.

Jó lóra tett, aki a május eleji kibocsátáskor bespájzolt az akkor 25 dollárért vesztegetett Beyond Meat-részvényekből. A pénteki 39 százalékos árfolyam-emelkedéssel már 138 dollárnál jár a kurzus, azaz a befektető ma négy és félszeres haszonnal adhatna túl a növényi alapú húspótló élelmiszereket gyártó kaliforniai vállalkozás értékpapírjain.

A Beyond Meat sikerének hátterében az amerikai étkezési szokások megváltozása áll, a cég sárgaborsó-alapú fehérjéből és számos növényi adalékból előállított vegánburgere és műkolbászai ugyanis olyan népszerűek, hogy nem győzik teljesíteni a megrendeléseket.

Fotó: Beyond Meat

A tíz éve alapított vállalat a friss negyedéves gyorsjelentés szerint egy év alatt megnégyszerezte, 39 millió dollárra növelte forgalmát, s a megrendelések alapján az idei üzleti évben minimum duplázásra, 210 millió dolláros bevételre készül, és ebben a folyamatban lévő kanadai piacszerzéssel járó pluszeladások még benne sincsenek. Ott a Tim Hortons, a Del Taco és a Carlʼs Jr. gyorsétteremláncokkal folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

Ethan Brown alapító-vezérigazgató ezen bejelentésére lőtt ki az árfolyam.

A befektetői bizalmat az sem tudja gyengíteni, hogy a tavalyi évet 30 millió dolláros veszteséggel záró cég közlése szerint hosszabb időtávon sem lesz nyereséges, igaz, a mostani negyedévben az éves alapon 15 százalékkal 6,6 millió dollárra nőtt mínusz a brutális bevételnövekedéshez képest vállalható mértékű a termékeit felerészt a kiskereskedelemben, felerészt a vendéglátásban értékesítő Beyond Meatnek.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Beyond Meat műhús
Kapcsolódó cikkek