Pénz- és tőkepiac

A postás mindig kétszer csenget?

Az Österreichische Post 60 százalékát a hagyományos postai szolgáltatások adják.

Valahol igen, az osztrák kolléga azonban csak egyszer. Általában április végén, az kifizetésekor. Az Österreichische Post (ÖP) igen nagyvonalú, már ami a befektetői osztalékát illeti: az ugyanis a jelenlegi árfolyamra vetítve 6,7 százalékos osztalékhozamon forog. Mindezt stabil működés mellett, kiszámítható iparági környezetben teszi.

Az ÖP Ausztria vezető postai és logisztikai szolgáltatója, amely külföldön is aktív: további kilenc kelet-közép-európai országban dolgoznak a szakemberei. A vállalat bevételeinek 60 százalékát a hagyományos postai szolgáltatások adják. Ettől a szegmenstől az elemzők lassú, de folyamatos csökkenést várnak. A levélküldemény még mindig megkerülhetetlen eszköz az üzleti életben, népszerűsége azonban az elmúlt évek folyamán folyamatosan csökkent: a bevételek mindössze negyedéért felelős. Ezzel szemben a csomagszállítás dinamikusan növekvő üzletágnak számít. A vállalatnak belföldön sikerült erős pozíciót kiépítenie, de a külföldi terjeszkedése még folyamatban van, a növekedés azonban így is impozáns: négy év alatt 45 százalékkal tudták növelni a kiszállított csomagok volumenét.

A menedzsment a növekvő bevételek mellett a költségeket is igyekszik megfogni. Többéves hatékonyságjavító és költségcsökkentő programot indított, amelynek pozitív nyomait az elemzők már a tavalyi profitszámokon is látni vélik. Az egy részvényre jutó, két euró fölötti eredmény magáért beszél. A menedzsment célja, hogy az eredményt a bevételek gyarapításával és a költségek lefaragásával növelje, ez egyúttal a hosszú távú osztalékpolitikájának is az alapja.

A technikai kép mindenképpen biztató: az árfolyam május közepe óta oldalazik a 30 és 31 euró közötti sávban, és az elmúlt kereskedési napokban többször próbálkozott kitöréssel. Ha a kurzusnak sikerülne megragadnia 31 euró fölött, akkor jelentős tér nyílna felfelé a 34 és 35 eurós szintek eléréséhez. A jelentős árfolyamesést alulról egy 29 eurónál elhelyezett stop eladási megbízással védhetjük ki.

részvény osztalék op Ausztria
Kapcsolódó cikkek