Pénz- és tőkepiac

Felértékelődhetnek a bankpapírok

A következő négy negyedévben a bankok éves nyereségük több mint száz százalékát kifizetik osztalék formájában.

Az elmúlt hetekben a befektetők egyre nagyobb esélyt láttak arra, hogy a Federal Reserve (Fed) megkezdi kamatcsökkentési periódusát. Egy hónap alatt 20 százalékról 80 százalékra nőtt a valószínűsége, hogy az amerikai jegybank monetáris tanácsa 25 bázispontos kamatvágásról dönt a júliusi ülésén.

A további kamatemelésekről már megosztottabbak a várakozások, de a Fed Fund határidő szeptemberre is 65 százalékos valószínűséggel árazza az alapkamat második, 25 bázispontos mérséklését, és a befektetők annak látják legnagyobb esélyét, hogy a decemberi ülésen újabb 25 bázispontos csökkentés lesz. Mindezt úgy, hogy a 3,6 százalékos szintje rekordalacsonynak számít, és az átlagbérek is emelkedőben vannak.

Az ipari aktivitásban látható ugyan visszaesés, ám ezen nem feltétlenül segít a monetáris kondíciók lazítása. A beruházások és a megrendelések visszafogása nagy valószínűséggel a kereskedelmi bizonytalanságok számlájára írható. Ezért is óvatos a Fed a monetáris politika irányának meghatározásakor. Ám ha a közeljövő makroadatai nem támasztanak alá egy közelgő recessziót, és a Fed nem csökkenti az alapkamatot a várakozásoknak megfelelő ütemben, az ismét nyomás alá helyezheti a részvénypiacokat.

Ennek a forgatókönyvnek a nyertesei az amerikai banki részvények lehetnek, amelyek profitálhatnak az emelkedő hozamgörbéből. A múlt héten tette közzé a Fed a stressztesztek második körének eredményét, ahol a Credit Suisse kivételével az összes Amerikában működő nagybank tőketervét jóváhagyta. A pénzintézetek erős tőkehelyzete lehetővé teszi, hogy magas osztalékfizetések és részvény-visszavásárlások útján juttassanak vissza pénzt a tulajdonosoknak. A tőketervek szerint a következő négy negyedévben a bankok éves nyereségük több mint száz százalékát kifizetik formájában, ami akár 10 százalék feletti hozamot is jelenthet. Erre épülő befektetési stratégiaként az amerikai nagybankok részvényeit követő iShares US Financials ETF megvásárlása kedvező befektetési lehetőség.

bankpapír USA Fed Fed Fund kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek