Pénz- és tőkepiac

A rendkívüli közgyűlés dönt

Tisztán jelzálogbankként működhet tovább októbertől a Takarék Jelzálogbank, ha a részvényesek a nyár végére összehívott közgyűlésen rábólintanak a Takarék Kereskedelmi Bank többségi tulajdonrészének eladására.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze augusztus 27-re a Takarék Jelzálogbank Nyrt., ahol a részvényesek a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. 51 százalékos tulajdonrészének eladásáról dönthetnek, a vevő a Takarék csoport központi bankja, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB Zrt.) lehet. Az MTB Zrt. múlt heti közgyűlésén határozott arról, hogy vételi ajánlatot tesz a Takarék Jelzálogbanknak a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben (TKB) meglévő, 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlására. A csoport központi bankja a TKB 8,21 százalékát birtokolja, ez a tranzakcióval csaknem 60 százalékra emelkedne. A részvénypakett további 40,79 százalékos tulajdonosa a Magyar Posta.

Fotó: Shutterstock

A bankcsoporton belüli tranzakció a pénzügyi csoport tavaly novem­berben elfogadott ötéves pénzügyi stratégiájának része, amely szerint október végéig országos lefedettségű kereskedelmi bankot hoznak létre. A konszolidációs folyamat első lépéseként idén május elsején a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt. és a B3 Takarék Szövetkezet egyesülésével létrejött a Takarékbank Zrt., amely ezzel egyidejűleg átvette az MTB hitel- és betétállományait is.

Az integráció részeként a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. 11 további regionális szövetkezeti hitelintézettel együtt október 31-ig beolvad a Takarékbankba, amely innentől kezdve országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankként működne tovább.

Az átszervezés során a csaknem 544 milliárd forint mérlegfőösszegű TKB többségi részvénypakettje az MTB-hez kerülne a Takarék Jelzálogbanktól, amely a tranzakció októberi lezárását követően tisztán jelzálogbankként működne tovább, azaz kizárólag jelzáloglevél-kibocsátói és -refinanszírozói tevékenységet végez majd az itthoni bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Takarékbank rendkívüli közgyűlés jelzáloghitelezés integráció Takarék Jelzálogbank
Kapcsolódó cikkek