Pénz- és tőkepiac

Orsted, egy örökzöld befektetés

A 34 milliárd euró piaci kapi­ta­lizációjú óriásvállalatnak már csak 50 százaléka van állami tulajdonban.

Gyorsan nő azoknak a befektetőknek a száma, akik a befektetések közötti választáskor azt a szempontot is mérlegre teszik, hogy a kibocsátónak milyen a szerepe a környezeti problémák megoldásában. Ez a tényező leszűkíti ugyan a szóba jöhető befektetések körét, csökkentheti a várható hozamot, de a befektető hozzájárult a környezet megóvásához, s ez nehezen számszerűsíthető jó érzéssel tölti el.

A környezettudatos befektető számára a jól kiválasztott zöldbefektetés örökzöld, amely – a környezettudatosság szempontjából – még akkor is őrzi az értékét, ha a képernyőn átmenetileg pirosra vált az ár. Nem szükségszerű azonban, hogy az ilyen befektetések kevésbé legyenek eredményesek, mint azok, amelyeknek a kiválasztása a zöldszempontok figyelembevétele nélkül történik. Ilyen például a dán Orsted zöldenergetikai cég részvénye.

A korábbi állami olaj- és gázipari nagyvállalat néhány év alatt zöldóriássá változott: eladta az upstream üzletágat, és a helyébe – a megmaradó gázkereskedelem és -szállítás mellé – új ágazatként tengeri szélerőműparkok fejlesztését, építését és üzemeltetését, a biomassza hasznosítását és az okos energetikai megoldások fejlesztését-értékesítését állította. Az Orsted főleg Európa északi részén tevékenykedik, de az Egyesült Államokban és Tajvanon is üzemelnek szélerőműparkjai.

A 34 milliárd euró piaci kapi­ta­lizációjú óriásvállalatnak már csak 50 százaléka van állami tulajdonban. Bevételeinek 36 százalékát adja a kimagasló nyereségű szélerőmű-ágazat, a tervek szerint 2023-ra 95 százalékra nő az zöldenergia aránya a vállalat termékeiben. A javuló eredményesség a árának, valamint az 5,75 százalékos fix kuponú, 2040-ben lejáró, befektetésre ajánlott minősítési kategóriában lévő, angol fontban denominált árfolyamának emelkedésében is megmutatkozik: a részvény ára 2019-ben 38 százalékkal nőtt, a kötvény nettó árfolyama 11 százalékos növekedést mutatott fel.

 

Orsted
Kapcsolódó cikkek