Pénz- és tőkepiac

Gigacsőd jöhet Amerikában

Csaknem 40 milliárdos mínuszt titkolt el a General Electric.

Nagyon úgy tűnik, hogy csalárd könyveléssel csaknem 40 milliárdos mínuszt titkolt el a General Electric – írja a HVG.hu. Egy pénzügyi csalásokra szakosodott szakértő,

Harry Markopolos szerint a General Electric óriási veszteséget titkol el a részvényesek és az állam elől.

A hírre majdnem 15 százalékkal estek a GE-részvények a tőzsdén, a General Electric könyvelését pedig ma már a New York-i tőzsdefelügyelet és a washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálja.

A General Electric árfolyamának alakulása az elmúlt három hónapban
Fotó: TradingView

Ez a portál szerint nem csoda, hiszen a több mint 38 milliárd dolláros csalás a cég piaci értékének csaknem 40 százaléka.

A GE-vezér szerint „haszontalan” a jelentés

Értéktelen és haszontalan a jelentés a General Electric pénzügyeiről

– idézik Larry Culpot, a GE főnökét, aki a CNBC-nek nyilatkozott. „Kockázati tőkealapok finanszírozták az egész kutatást azzal a nyilvánvaló céllal, hogy eladásokat váltsanak ki a tőzsdén, melyből aztán később profitálhatnak” – jelentette ki Culp, aki egy éve vette át az óriás irányítását.

Akár be is dőlhet a General Electric

Az Origo szombaton már arról írt, hogy

minden eddiginél nagyobb vállalati csőd jöhet Amerikában.

Ugyanis, ha igazak a céggel kapcsolatban megfogalmazott állítások, amelyek szerint csillagászati összegekkel manipulálták a könyvelésüket, akkor a vállalat nagy bajban lehet: a GE akár be is dőlhet, ha pedig ez megtörténik, ez lesz az eddigi legnagyobb csőd az Egyesült Államok történetében.

Fotó: AFP

Markopolos állítása szerint a vállalat súlyos pénzügyi problémákkal küzd, a készpénzhelyzete sokkal rosszabb annál, mint amit hivatalosan bevallanak, és a biztonsági tartalékok jelentős megemelésére lenne szükség. A cég szerinte ráadásul fizetésképtelen, és az ipari divíziója 20 milliárd dolláros működőtőke-deficittel küzd.

A portál a BBC-re hivatkozva azt írja, hogy mindezek alapján

sokkal nagyobb visszaélésről lehet szó, mint korábban akár az Enron, akár a WorldCom könyvelési csalásánál.

Ha beigazolódnak Markopolos állításai, akkor egy olyan súlyú ügyre derülhet fény, amely még az Enron 2000-es évek elején bekövetkezett csődjét is felülírja.

A Reuters az esettel kapcsolatban megjegyzi: Wall Street-i elemzők már egy ideje figyelmeztetnek arra, hogy a GE alacsony készpénztermelő képességgel működik, gyakoriak a cégnél a leírások, emiatt pedig nem igazán transzparensek a pénzügyi kimutatásai.

Cáfolják a GE elleni vádakat

A Financial Timesban véleménycikkekben cáfolták Markopolos állításait, bár abban igaza van – írták többen is –, hogy a General Electric pénzügyi beszámolói kevéssé átláthatók, és néhány esetben felkeltették a tengerentúli értékpapír-felügyelet érdeklődését is.

 

csalás USA General Electric
Kapcsolódó cikkek