Pénz- és tőkepiac

Több kell az extra osztalékhoz

Felülteljesítheti az idei évre kitűzött EBITDA-célt a Mol, a rendkívüli osztalék viszont csak a tavalyi eredmény elérése esetén lehet reális, amit még a társaságnál sem tartanak valószínűnek.

Az elemzői várakozásokat és az egy évvel korábbi eredményeket is felülmúló számokat közölt múlt héten második negyedéves gyorsjelentésében a Mol. Az újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA 2,2 százalékkal 182,4 milliárd forintra nőtt az elemzők által várt 172,6 milliárddal szemben, míg az üzemi eredmény 1 százalékkal 89 milliárd forintra emelkedett. Az olajvállalat éves alapon csaknem 7 százalékkal nagyobb, 77,8 milliárd forint adózott eredményt ért el, miközben a konszenzus hasonló mértékű csökkenésére számított.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A downstream üzletágban a korábbinál lényegesen alacsonyabb finomítói marzsok mellett ért el a vártnál jobb eredményt a Mol, amit elsősorban a magas nagykereskedelmi árrésnek tulajdonít a társaság. A Barátság olajvezeték szennyeződése miatt tavasszal több finomító is leállt vagy csökkentette kapacitását. Jelentős termékhiány alakult ki a régióban, ennek hatására pedig megugrottak a nagykereskedelmi marzsok. Ez azokat segítette, akiknek volt megfelelő termékük, köztük a Molt is, amely ebben az időszakban százszázalékos kapacitáson működtette a Dunai Finomítót.

A társaság az első fél évben a 2,3 milliárd dolláros éves EBITDA-célnak pontosan a felét, 1,15 milliárd dollárt (326 milliárd forint) teljesített, Hernádi Zsolt vezérigazgató szerint ez akár meg is haladható december végéig. „A harmadik negyedév általában volumenben erős, júliusban pedig már a finomítói marzs is kedvezőbben alakult, ezért ha így marad, év végén a kitűzött éves EBITDA-cél felett lehetünk” – erősítette meg lapunk érdeklődésére Réthy Róbert, a Mol befektetői kapcsolattartója. A társaságnál ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy a tavalyi, kiemelkedően erős, majdnem 2,7 milliárd dolláros eredményszintet megismétlik az idén. Az elemzői konszenzus 2,4–2,45 milliárd dollár EBITDA-val kalkulál.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

EBITDA Mol negyedéves eredmény rendkívüli osztalék
Kapcsolódó cikkek