Pénz- és tőkepiac

Kevesebb lakossági adós késik

A lakossági hitelportfólió növekedésével párhuzamosan gyorsan csökkent a nem teljesítő kölcsönök állománya az elmúlt egy évben. Az ingatlanfedezet mellett nyújtott hitelek körében az átlagosnál jobb a helyzet.

A z elmúlt egy évben is folytatódott a lakossági hitelportfólió látványos tisztulása, ami részben az új kihelyezések bővülésének, részben a problémás állomány zsugorodásának köszönhető – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A jegybank adatai szerint az első fél év végén összesen 844 milliárd forintnyi háztartási hitelállomány tartozott a nem teljesítő kategóriába, 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Eközben a teljes bruttó lakossági hitelportfólió nagysága 12 százalékkal, 10 206,2 milliárd forintra emelkedett, a problémás tételek aránya június végére 8,3 százalékra csökkent a 2018 közepén mért 11,7-ről.

Fotó: VG / Kallus György

Az MNB adatai szerint mind a három hónapon belüli, mind a 90 napon túli csúszásban lévő hitelek állománya több mint egyötödével olvadt egy év alatt, az előbbiek mennyisége valamivel több, mint 206 milliárdot, az utóbbiaké pedig 637,8 milliárd forintot ért el.

Ennek megfelelően a 90 napon belüli elmaradásban lévő tételek június végére mindössze 2 százalékát adták a háztartások teljes portfóliójának, míg a 90 napon túli késésben lévők a 6,3 százalékát.

A jegybank statisztikái szerint a lakóingatlannal fedezett kölcsönöknél – amelyeknek a döntő része már lakáshitel – valamivel jobb a helyzet az átlagnál. Itt a nem teljesítő kategóriába sorolt hitelek mennyisége 26 százalékkal zsugorodott egyetlen év alatt, június végére 429 milliárd forintot tett ki.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

hitelportfólió hitel kölcsönök bankok
Kapcsolódó cikkek