Pénz- és tőkepiac

Megbízható osztalékpapír az Iberdrola

A vállalat a spanyol tőzsdeindex második legnagyobb kapitalizációjú cége.

Az egyre bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a volatilis részvénypiaci mozgások mellett megnyugtató stabil növekedésű, magas osztalékhozamú, defenzív részvényekkel kiegyensúlyozni befektetési portfóliónkat. Erre a célra kiválóan megfelelnek az Iberdrola részvényei.

A vállalat a spanyol tőzsdeindex második legnagyobb kapitalizációjú cége, részvényei megfelelő likviditásúak. A társaság energiaszolgáltatással foglalkozik, ezen belül is a megújuló energiaforrásokra fekteti a legnagyobb hangsúlyt: energiatermelő kapacitásának 68 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrások. Ez a legmagasabb érték az európai energiatermelő cégek között, és az Iberdrola évente legalább 7 millió eurót, árbevételének több mint 20 százalékát tervezi megújuló energiakapacitásának bővítésére fordítani a következő három évben.

Árbevételének 40 százaléka származik Spanyolországból, 15 százaléka az Egyesült Királyságból, 29 százaléka Brazíliából és 16 százaléka az Egyesült Államokból. Ennek a földrajzi diverzifikáltságnak köszönhetően eredménye kevésbé függ egy adott ország gazdasági helyzetétől és az energiapiaci szabályozások változásától. A társaság eredménye a gazdasági ciklusoktól is viszonylag független, ezért egy esetleges esetén sem várható jelentős visszaesés.

A vállalat árbevétele és EBITDA-ja 2008-ban és az azt követő években is növekedett. Az elmúlt öt esztendőben évente átlagosan 4,3 százalékkal nőttek az Iberdrola bevételei, az idei első fél év bevétele és EBITDA-ja is több mint 4 százalékkal haladta meg a tavalyit. A cég 2018-as eredménye után részvényenként 35 centet, profitjának 73 százalékát fizette ki osztalékként, az idei évre pedig 37 centes osztalékot prognosztizálnak az elemzők, ami a jelenlegi árfolyam mellett csaknem 3,9 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az emelkedő áramárak és szén-dioxid-kvóták miatt a vállalatok egyre inkább a megújuló energiaforrások felé fordulnak, ami a jövőben kedvezhet a zöldenergiát szolgáltató cégeknek.

Iberdrola
Kapcsolódó cikkek