Pénz- és tőkepiac

Mérséklődött az ingatlanalapok vagyonvesztése augusztusban

Augusztus végére ötvenhatmilliárd forinttal, 0,9 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének friss adatai szerint.

Az alapkezelők nyár végén összesen 6170 milliárd forintnyi befektetésről gondoskodtak, ami csupán hétmilliárd forinttal haladja meg a tavaly év végi összesített vagyont, és egyúttal újabb éves mélypont.

Az ingatlanalapok vagyonának elmúlt hónapokban tapasztalt kiáramlása fékeződött, a júniusi csaknem ötvenmilliárd és a júliusi 74 milliárd forinttal szemben a nyár utolsó hónapja során 15 milliárd forint távozott a befektetési kategóriából. A tőkekiáramlás érdemi mérséklődése meglátszik a kezelt összvagyon zsugorodásában is. A korábbi nyári hónapokban regisztrált 2,9, illetve 4,1 százalékos csökkenéssel szemben augusztusban már csak 0,6 százalékos mínuszt könyvelhetett el a szegmens.

A pénzpiaci alapokból augusztusban 1,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők, az itt kezelt az összes kezelés alatt álló vagyonnal azonos mértékben, csaknem 1 százalékkal csökkent.

A kötvényalapokból tíz és fél milliárd forint távozott egyetlen hónap leforgása alatt, az állomány 1313,2 milliárd forintra csökkent, a hozamokat is figyelembe véve 0,4 százalékkal zsugorodott augusz­tusban.

A vegyes alapokba a júliusi 36 milliárd forinttal szemben most csak kevesebb mint egymilliárd forint friss tőke érkezett, igaz, a júliusi, kiemelkedően magas érték egy technikai tényezőnek, egy mintegy negyvenmilliárd forintos ingatlanalapok alapja vegyes kategóriába sorolásának volt betudható. A vegyes alapok továbbra is valamivel több, mint 1100 milliárd forintot kezeltek augusztus végén.

A részvényalapok tőkemozgásának eredője nullaközeli volt, a kiáramló és a beáramló források révén augusztusban mindössze 18 millió forinttal csökkent a részvényállomány, az összvagyon ennél több nagyságrenddel, bő tízmilliárd forinttal, azaz 2,4 százalékkal apadt a nemzetközi és a budapesti tőzsdén is végigsöprő korrekciós hullám nyomán. Júliusban még csaknem hárommilliárd forintos tőkekiáramlás mellett is 1,6 százalékkal emelkedett a szegmens vagyona.

Érdemi mértékben egyedül az elsősorban intézményi befektetők pénzét kezelő, zárt körű alapok vagyona gyarapodott. A portfóliómenedzserek kilencmilliárd forint új beáramló forrással dolgozhattak augusztusban, de a hozamoknak köszönhetően ennél nagyobb mértékben, csaknem tizenegymilliárd forinttal gyarapodott az itt kezelt vagyon, ez 2,2 százalékos bővülés.

Az abszolút hozamú alapok vagyonvesztése 2,3 százalékos mértékű volt 16 milliárd forintnyi tőkekivonás mellett, a tőkevédett alapok vagyona viszont lényegében semleges tőkemozgás mellett is 0,4 százalékkal emelkedett.

A származtatott termékek piacán ötmilliárd forint értékű visszaváltás történt, a vagyonvesztés azonban a hozamcsökkenés miatt ennek háromszorosára rúgott, így egy hónap alatt tizedével zsugorodott a származtatott alapok vagyona. Erősen, 6,5 százalékkal csökkent az árupiaci alapok vagyona is.

Kétezermilliárd forint közelében a MÁP Plusz

A múlt héten 80,4 milliárd forintért vásárolt Pluszt a lakosság, az ötéves lejáratú, 4,95 százalékos átlaghozamú jegyzett mennyisége ezzel megközelítette a 2000 milliárd forintot az Államadósság Kezelő Központ tegnap közölt statisztikája szerint.

 

származtatott alap befektetési alapok BAMOSZ ingatlanalap
Ezek is érdekelhetik