Pénz- és tőkepiac

Örülhetnek a kínai bankok az elért eredményeiknek

Több mint négy százalékkal nőtt az öt legnagyobb kínai bank profitja az idei első fél évben annak ellenére, hogy lassult az ázsiai ország gazdasági növekedése.

A Kínai Ipari és Kereskedelmi Banknak (ICBC), az eszközállománya és piaci tőkeértéke alapján Kína és egyben a világ legnagyobb pénzintézetének az adózott eredménye 4,7 százalékkal, 167,93 milliárd jüanra (23,68 milliárd dollár, 1 jüan=41,97 forint) nőtt.

A legnagyobbak listáján második Kínai Építési Bank (CCB) profitja 4,9 százalékkal, 154 milliárd jüanra (21,74 milliárd dollár) emelkedett.

A dobogó harmadik helyén álló Kínai Mezőgazdasági Bank (AgBank) nyeresége 4,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit és 121,4 milliárd jüant (17 milliárd dollár) tett ki.

A sorrendben negyedik legnagyobb pénzintézet, a Bank of China (BoC) 4,5 százalékkal, 114 milliárd jüanra (16,08 milliárd dollár) növelte a profitját a június végével zárult hat hónapban.

Fotó: AFP

A legnagyobb kínai bankok ötös csoportját záró Távközlési Bank (BoCom) fél éves eredménye 4,9 százalékkal, 42,7 milliárd jüanra (6,03 milliárd dollár) emelkedett.

Kína gazdasági növekedése az első negyedévi 6,4 százalékról 6,2 százalékra lassult a második negyedévben, ami az elmúlt csaknem harminc év legrosszabb eredménye.

Az első fél évben a kínai hazai össztermék (GDP) 6,3 százalékkal nőtt, ami megfelelt a kormány által kitűzött, 6-6,5 százalék közötti szintnek.

A kínai tavaly 6,6 százalékkal bővült.

GDP Bank Kína
Kapcsolódó cikkek