Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcson járt a Masterplast

A folyamatosan javuló eredményeknek köszönhetően stabilan emelkedik a Masterplast árfolyama.

A negyedévről negyedévre folyamatosan javuló eredményeknek köszönhetően hosszabb ideje stabilan emelkedik a Masterplast árfolyama. Szeptember 16-án, hétfőn 760 forintig jutott el a beállítva a történelmi csúcsot, amelyet a társaság 2012-es tőzsdére lépésekor láttunk. Az árfolyam 2014-ben érte el a mélypontját (370 forintnál), azóta emelkedő pályán mozog a kurzus. A részvényre vonatkozó célárfolyamunk jelenleg 874 forint, amely 18 százalékos felértékelődési potenciálnak felel meg a mostani szintekhez képest (736 forint).

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A Masterplast csoport árbevételében a homlokzati hőszigetelő rendszerek teszik ki a legnagyobb hányadot (51 százalék). A társaság folyamatosan szeretné növelni a saját gyártású termékek arányát. Míg néhány évvel ezelőtt 30 százalékban támaszkodtak a vállalaton belüli gyártásra, ma ez az arány már 40 százalék felett van. Legfontosabb termékük az üvegszövet háló, az ezt előállító szerbiai gyárban jelentős bővítések voltak az utóbbi években, a maximális éves kapacitás elérte a 90 millió négyzetmétert. Ezzel nemcsak Európa egyik legnagyobb üvegszövetháló-gyárával rendelkezik a Masterplast, de az egyre bővülő saját előállítás révén az árrés is folyamatosan növekszik. Ebből adódóan 2019 második negyedévében sikerült megvalósítani azt a célt, hogy az adózott eredmény a bevételeknél nagyobb mértékben növekedjen. A 6 százalékos bevételnövekedés mellett minden eredményszinten két számjegyű emelkedésről számolt be a cég az előző év azonos időszakához képest.

A társaság idén júniusban jelentette be, hogy két pénzügyi befektetővel közösen megvásárolják a polisztirol hőszigetelő lapokat gyártó T-Cell Plasztik Kft.-t. A menedzsment tájékoztatása szerint a megvalósult akvizíció már az idei szezonban biztosítja a polisztirol-értékesítés növekedésének hátterét. Véleményünk szerint a Masterplast javuló gyártási és működési hatékonysága, illetve a T-Cell akvizíció segíthet abban, hogy a cég elérje a stratégiai tervében szereplő célokat.

STRATÉGIA Masterplast Masterplast Nyrt.
Kapcsolódó cikkek