Pénz- és tőkepiac

A török líra is megérzi a politikai bizonytalanságot

Mérsékelten gyengült a török líra, a piacok kételkednek abban, hogy a Fehér Ház fellép majd Törökországgal szemben.

Mérsékelten gyengült a török líra a dollárral szemben hétfőn, miután Donald Trump amerikai elnök „erőteljes szankciók” kivetésével fenyegette meg Törökországot szíriai offenzívája miatt.

A viszonylag enyhe reagálás elemzők szerint azt tükrözi, hogy a piacok kételkednek abban, hogy a Fehér Ház fellép majd Törökországgal szemben.

A dollárt hétfőn eddigi napi maximumán 5,9225 török lírán jegyezték, 0,66 százalékkal a pénteki 5,8850 lírás záróérték felett.

Délelőtt fél 11 körül 5,9159 török lírán, 0,55 százalékos pluszban forgott a dollár.

A török líra a tavalyi devizaválságban majdnem 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Az idei év eleje óta értékének közel 12 százalékát veszítette el a dollárral szemben, csak ebben a hónapban 4,8 százalékkal gyengült, miután az ankarai vezetés szíriai szövetségeseivel együtt múlt héten szerdán offenzívát indított Szíria északkeleti részén az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására.

Fotó: AFP/Adem Altan

A Népvédelmi Egységek a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet gerincét képezi, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese.

A hatodik napjába lépett intervenciót elítélte a nemzetek közössége, elhangzottak felhívások egy szélesebb európai uniós fegyverembargó bevezetésére, Trump elnök pedig azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi a török gazdaságot.

Devizapiaci kereskedők a Reuters hírügynökségnek kijelentették, hogy nem hisznek az amerikai fenyegetéseknek, különösen azért nem, mert nem követték tettek a hangzatos szavakat idén akkor sem, amikor Törökország Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszert vásárolt dacára Washington és más NATO-szövetségesek rosszallásának.

török líra USA Törökország gyengülés kurd
Kapcsolódó cikkek