Pénz- és tőkepiac

Bagóért adják az Altria papírjait

Finoman szólva sem volt fáklyásmenet az elmúlt kétéves időszak.

Finoman szólva sem volt fáklyásmenet az elmúlt kétéves időszak az Altria életében. A menedzsment sorozatos rossz döntései következtében az árfolyam majdnem megfeleződött, a befektetők elfordultak a vállalat részvényeitől. A pesszimizmus azonban annyira extrémmé vált, hogy az árfolyamra vetített osztalékhozam meghaladja a 8 százalékot, ami négyszerese az amerikai kincstárjegyek hozamának.

A lejtmenet kezdete tavaly de­cemberre datálható. Ekkor döntött úgy a menedzsment, hogy a részvény-visszavásárlás vagy az extra kifizetése helyett inkább 13 milliárd dollárért kisebbségi részesedést vásárol az elektromoscigaretta-gyártó Juul Labsban. Már akkor is erősen negatív megítélés alá esett a tranzakció, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy hibás döntést hoztak. Az Egyesült Álla mokban több megbetegedést és halálesetet az e-cigaretták használatából eredeztetnek, néhány amerikai államban, köztük Massachusettsben négy hónapra be is tiltották ezeket a termékeket. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az Altria másik befektetése, az orvosi célú kannabiszt forgalmazó kanadai Cronos Group sem. A piac előreszaladt az árazással, jóval nagyobb növekedést remélve, így a hasonló részesedésért fizetett vételár ma már indokolatlanul magasnak tűnik. Az AB InBevben levő pozíciójuk ugyanakkor szépen hoz a konyhára: a világ legnagyobb sörgyártója szep­tember végén sikeresen a hongkongi tőzsdére vitte ázsiai leánycégét, a Budweiser APAC-ot, s az Altria tulajdonrészének értéke már meghaladja a 15 milliárd dollárt.

A vállalat alaptevékenysége, a cigaretta és kiegészítőik piacán az eladások kismértékben csökkentek az elmúlt negyedévekben, pánikra azonban semmi ok. Az Altria az amerikai dohánypiac felét tartja az ellenőrzése alatt, az egy részvényre jutó eredmény 3,5–4 dollár között lehet az idén, a következő évekre pedig 6-7 százalékos növekedést várnak. Az osztalék kifizetéséhez tehát bőven megvan a szükséges fedezet, a kérdés már csak az: a befektetők mikor találják meg az Altria részvényeit?

STRATÉGIA Altria
Kapcsolódó cikkek