Pénz- és tőkepiac

Feltámadhat az ausztrál dollár

Az ausztrál jegybank az idei évben már háromszor csökkentette az irányadó kamatszintet.

Az ausztrál jegybank az idei évben már három alkalommal csökkentette az irányadó kamatszintet, ennek hatására nagymértékben gyengült az ausztrál deviza a mögöttünk álló hónapokban. A legutóbbi, október 1-jén történt monetáris lazítást követően azonban a mozgás megtorpant, mivel a monetáris testület most várhatóan szünetet tart. A következő lépés csak jövő februárban valószínűsíthető.

Az ausztrál jegybank kommunikációja szerint a lépésekkel sikerült stabilizálni az ingatlanpiaci folyamatokat, ami középtávon támogathatja a gazdasági növekedést.

Globálisan lazább monetáris politikát várnak, a legnagyobb bizonytalansági tényező változatlan, továbbra is a kereskedelmi háború kimenetele.

Az ausztrál gazdaság legfontosabb kereskedelmi partnere Kína, így az ottani gazdaságban zajló folyamatok számottevő hatást gyakorolnak az ausztrál gazdaságra, ez az idei évben már látható is. Hosszabb távon tehát továbbra is nagy a bizonytalanság, azonban a rövid távú mozgások bizakodásra adnak okot az ausztrál dollár szempontjából.

Az ausztrál dollár árfolyamában 0,67-nál alakult ki határozott támasz, onnan rugaszkodott el a jegyzés az elmúlt hetekben, és további emelkedés várható a technikai kép alapján, mivel egy klasszikus dupla alj alakzat rajzolódott ki, amelynek a nyakvonala 0,69 közelébe tehető. A formáció néhány hónapon belül elérhető célárfolyama 0,71, ez a jelenlegi szintről további 3,5 százalékos emelkedés lenne. Fontos ellenállási szint útközben a 200 napos mozgóátlag 0,6970-nél.

Az amerikai dollár gyengülését segítheti, ha a Federal Reserve október 30-án újabb 25 bázispontos kamatvágást jelent be. Legutóbb, szeptember 18-án 25 bázisponttal 1,75-2 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet az amerikai jegybank a júliusi lazítás után.

A monetáris lazításra a határidős árazások alapján több mint 80 százalék az esély. A devizakereszt esetében optimális stop loss szint kicsivel 0,67 alatt mutatkozik.

STRATÉGIA deviza ausztrál dollár
Kapcsolódó cikkek