Pénz- és tőkepiac

Tízéves csúcson a céges hitelek

Több mint egy évtizede nem látott szintre, 8170 milliárd forint közelébe emelkedett augusztus végére a vállalati hitelek állománya. A devizahitelek súlya kissé csökkent az egy évvel korábbihoz képest, miközben az éven túli futamidejű kölcsönöké tovább nőtt.

Megközelítette a 8170 milliárd forintot a nem pénzügyi vállalatok hiteleinek állománya augusztus végén, ami 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 7226,5 milliárdhoz viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. A jegybank adatai szerint a nyár végére kimutatott állomány egyben több mint tízéves rekord is: ennél nagyobb céges hitelportfólióra legutóbb 2009 májusában akadt példa.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az egyes hitelfajtáknál kissé eltérően alakult az éves növekedési ütem. A folyószámlahiteleknél az átlagnál alacsonyabb, 8,1 százalékos éves bővülést mutatott ki az MNB, 1529 milliárd forintos hónap végi állomány mellett. Az egyéb, éven belüli lejáratú hiteleknél viszont igen jelentős mértékben, 19,4 százalékkal emelkedett a céges hitelek mennyisége, és augusztus végére meghaladta a 703 milliárd forintot. (Érdekes, hogy itt a devizahitelek állománya növekedett gyorsabban, és 23,6 százalékos bővülést követően 209,2 milliárd forintot tett ki.)

Az éven túli vállalati hitelek közül az egy és öt év közötti lejáratúaknál mért gyorsabb növekedést az MNB: ezeknek a mennyisége 15,4 százalékkal 2274,6 milliárd forintra gyarapodott 2018 augusztusa óta. Az öt éven túli lejáratú kölcsönöknél valamivel szerényebb ütemű, de még így is elég dinamikus volt a bővülés: 12,7 százalékot ért el éves alapon, 3665,3 milliárd forintos állomány mellett.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

hitelek céges hitel statisztika MNB FINANSZÍROZÁS
Kapcsolódó cikkek