Pénz- és tőkepiac

Helyreállítási terv készítésére kényszerül a CIG Pannónia Biztosító

Többek között csökkenteni kell a leányvállalat kockázati kitettségét a kéthónapos határidő alatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) helyreállítási terv készítésére kötelezte a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG EMABIT) – közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint a kéthónapos határidővel elkészítendő tervben a szavatoló tőke szintjét a szükségletet fedező szintre kell állítani, vagy csökkenteni kell a leányvállalat kockázati kitettségét. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. hangsúlyozza, a leányvállalat a kockázati profiljának javítását, és a helyreállítási terv készítését már megkezdte.

Az életbiztosító társaság pénzügyi helyzete stabil, tőkemegfelelése 312 százalék, azaz továbbra is több mint háromszorosa a törvény által előírt szintnek. Ügyfeleik biztosítási szerződései, befektetései biztonságban vannak, leányvállalatának szavatoló tőke helyzete azokat semmilyen formában nem érinti – tájékoztatott a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a BÉT honlapján.

A Magyar Nemzeti Bank október 24-én a vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT Biztosító olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az intézkedés célja az állománnyal kapcsolatos jövőbeni kockázatok mérséklése, és hogy a biztosító tegyen lépéseket az eddig felmerült kockázatok további csökkentésére.

Az MNB hivatalból indított átfogó vizsgálatokat a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél, a vizsgálatok a 2016. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan egyebek közt a biztosító olaszországi, határon átnyúló – különösképpen a kezesi és garanciabiztosításokra vonatkozó – tevékenységét veszik górcső alá.

Fotó: VG

Az egyik vizsgálathoz kötődő végzésében az MNB ideiglenesen felfüggesztette a CIG EMABIT olaszországi határon átnyúló tevékenysége során új kezességi és garanciabiztosítások megkötését, illetve a már megkötött ilyen szerződések meghosszabbítását. A felfüggesztés a vizsgálatot lezáró döntés meghozataláig, de legfeljebb egy évig marad érvényben.

Az MNB október 24-én közzétett tájékoztatójában kötelezte a biztosítót, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket biztosítási tevékenységének körültekintő és megbízható, saját pénzügyi helyzetét nem veszélyeztető, megerősített kockázatkezeléssel és kontrollokkal ellátott művelése érdekében, különös tekintettel az olaszországi kezesi és garanciaágazat kapcsán már vállalt biztosítási – és felmerülő működési – kockázatokra.

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi úgynevezett „gaming” kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett (és a biztosító tulajdonosa által 2019 augusztusában részben már nyilvánosan is bejelentett) több jelentős káreseménynek köszönhetően.

A CIG Pannónia akkor azt közölte, hogy az EMABIT 2014 óta műveli az olasz határon átnyúló tevékenységét. Jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban és teljes kitettsége 504,5 millió euró.

Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Revel, amelyről 2019 szeptember végén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

vizsgálat intézkedés CIG Pannónai kockázatcsökkentés terv MNB
Kapcsolódó cikkek