Pénz- és tőkepiac

Kockázatokkal teli évre kell számítanunk

Egyértelmű a várakozás: nem ad további ösztönzést az amerikai gazdaságnak ma záruló ülésén az amerikai jegybank. A jövő évre sem várnak kamatcsökkentést.

Amikor szerdán befejezi utol­só idei ülését a Federal Re­ser­ve (Fed), minden bizonnyal nem lehet még tudni, születik-e megegyezés első körben a december 15-i határidőig az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokon. Ha jövőre sem lesz megállapodás a két fél között, az visszavetheti az amerikai gazdaságot. Ezt a tényezőt a konszenzus még nagyobb bizonytalansági tényezőnek tartja, mint a novemberi elnökválasztást. A piaci szereplők biztosak abban, hogy a decemberi ülésen

a jegybank kivár, mert látni szeretné, milyen eredményeket hoz az idei három kamatcsökkentés.

A szünetre már a legutóbbi, októberi vágás után ígéretet tett Jerome Powell, a Fed elnöke, és ha minden jól megy,

az állandósult kamatszint hosszú ideig megmaradhat.

A szakemberek általában sikeresnek tartják az idei jegybanki lazítást: az év utolsó hónapjaiban nyilvánosságra hozott adatok szerint nem nőtt a valószínűsége. Visszaállt az állampapírhozam-görbe normális, meredek alakja is. Nyáron a hosszú futamidejű kötvények hozama még a rövidek alatt volt, ezt az úgynevezett inverz hozamgörbét sokan a gazdasági visszaesés előjelének tekintik.

Fotó: Getty Images

A veszély nem múlt el, és rázós lehet még az év vége is. A részvénypiacok optimizmusát az utóbbi hónapokban az a remény hajtotta, hogy decemberre eredményeket hoznak a kínai–amerikai tárgyalások. Ha erre vasárnapig nem kerül sor, és Washington újabb büntetővámokat vet ki, az eladásokat generálhat a kockázatosabb eszközök piacain. Nő az aggodalom amiatt, hogy

mint ahogy szeptemberben, az év végén ismét kiszáradhatnak az amerikai bankközi piacok.

Ezt elhárítandó a repo- és a kincstárjegypiacokon keresztül a Fed szignifikáns mennyiségű likviditást pumpált a rendszerbe, és ezt mostanában is folytatta. A kérdés, elegendő-e mindez az év végéig, amikor általában több pénzre van szükségük a bankoknak. A következő érzékeny dátum december 16., amikor az állam egyszerre ad el állampapírokat és szedi be a társasági adót.

Mark Cabana, a Bank of America vezető kamatstratégája a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy lesznek jelei a stressznek a piacokon, de szerinte nem ismétlődik meg a szeptemberi felfordulás.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

amerikai kamatdöntés kereskedelmi tárgyalások Fed
Kapcsolódó cikkek