Pénz- és tőkepiac

Ingyenessé akarja tenni az MNB az azonnali átutalásokat

Minden banknak nyújtania kell olyan lakossági számlacsomagot, amely mellett lehetséges korlátlan számú átutalás indítása.

Az MNB kifejezetten elvárja a bankoktól olyan lakossági számlacsomagok biztosítását, amelyek korlátlan számú átutalást tesznek lehetővé külön tranzakciós díjak megfizetése nélkül az azonnali fizetési rendszer márciusi indulását követően – áll a Magyar Nemzeti Bank honlapján vezető jegybanki szakemberek által jegyzett, csütörtökön megjelent írásban.

Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója és Varga Lóránt, a Pénzügyi infrastruktúra és pénzforgalom fejlesztési főosztály vezetője az elvárás fő indokaként a magyarországi bankok magas díjait jelöli meg, ami akadályozhatja az azonnali fizetési rendszer kedvező hatásainak érvényesülését.

Az MNB elvárása ezért az, hogy a bankkártyáknál már jelenleg is alkalmazott szerkezethez hasonlóan a hazai bankoknál az átutalási tranzakciókat ne terheljék külön díjak. Mindezt alacsony, mindenki számára elérhető számlavezetési díjak mellett kell megtenni, tekintettel a hazai bankok jelenleg is fennálló drága árazására – írták.

Minden banknak nyújtania kell tehát olyan bárki által igénybe vehető lakossági számlacsomagot, amely alacsony számlavezetési díj mellett lehetővé teszi korlátlan számú átutalás indítását.

Fotó: Kallus György bankkártya terminál, bankkártyás fizetés

Ennek megvalósítását az MNB kiemelt prioritással kezeli és minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni fog a cél elérése érdekében – hangsúlyozták a jegybanki szakemberek.

Nemzetközi összehasonlításban a hazai bankok által alkalmazott díjak az adott ország bérszínvonalához viszonyítva (és egyes esetekben abszolút értékben is) még a kapcsolódó illetékterheket levonva is jellemzően magasabbak, mint a többi európai országban. Míg Nyugat-Európában rendkívül elterjedt a csomagárazás, amikor a fogyasztóknak nem kell az egyes átutalások után külön díjat fizetniük, addig Magyarországon az egyes átutalásokat külön díjak terhelik – fejtették ki a szerzők.

Az elektronikus tranzakciók – így az átutalások – változó költsége alacsony, amit megerősít az MNB felmérése is. Az átutalási forgalom bővülése, a tranzakciószámok emelkedése banki oldalon rendkívül alacsony költségemelkedést jelent. Azaz a bank számára nem jelent az számottevő többletköltséget, ha egy ügyfél többször indít átutalást – hangsúlyozták.

A szerzők kitértek arra is: az elektronikus fizetési forgalom bővítése segíti a – tranzakciók 80-85 százalékában még mindig készpénzt használó – pénzforgalom társadalmi költségeinek csökkentését és a rejtett gazdaság visszaszorítását. Ennek érdekében indult el az MNB vezetésével az elmúlt évek legnagyobb hazai fejlesztési projektje, az azonnali fizetés bevezetése.

Az azonnali fizetés technológiai szempontból bármilyen helyzetben alternatívát jelenthet a készpénznek, ugyanakkor a széleskörű használata a gyakorlatban csak akkor valósulhat meg, ha a készpénzes és kártyás vásárlásokhoz hasonlóan az átutalási tranzakciók is ingyenessé válnak – tették hozzá.

A legtöbb országban a bankok saját maguk felismerték azt, hogy az új fintech szereplőkkel szembeni versenyképesség megőrzése érdekében szükségük van új fejlesztésekre, a bankszektor maga kezdeményezett innovációs projekteket, mint az azonnali fizetés bevezetését.

Magyarországon azonban nem mutatkozott szándék a piaci szereplők részéről az új, innovatív szolgáltatás bevezetésére, a bankok a már hosszú ideje fennálló helyzetet kívánták fenntartani. Ezért kellett az MNB-nek kezdeményeznie az azonnali fizetés bevezetését célzó projektet – fejtették ki a jegybanki szakemberek.

A Magyar Bankszövetség kedden kiadott közleményében azt írta, hogy elkötelezett az azonnali fizetési rendszer sikeréért, amely új pénzforgalmi korszakot hoz a gazdaságba, de ahhoz, hogy az ennek egyik alappillére, a fix-díjas elektronikus számlacsomag fogyasztóbarát lehessen, elengedhetetlennek tartja az elektronikus lakossági ügyletekhez kapcsolódó illeték kivezetését.

„Úgy gondoljuk, hogy a nemzetközi szinten is innovatív azonnali fizetési rendszert a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség összefogása viheti sikerre. Ennek keretében az is szükséges, hogy az adózási környezet ne korlátozza a banki csomagárazás megvalósítását, azaz az innováció az adóteher miatt ne versenyhátrányt jelentsen a bankoknak. Ehhez elengedhetetlen a csomagárazást jelenleg a bankok számára indokolatlanul költségessé tevő, elektronikus ügyletekhez kapcsolódó illeték kivezetése” – írták.

utalás átutalás MNB
Kapcsolódó cikkek