Pénz- és tőkepiac

Két jelentkező, a CSOB és a Penta száll harcba az OTP szlovákiai érdekeltségéért

A bel­ga KBC-hez tartozó CSOB és a Penta Investments által tulajdonolt Prima Banka az elemző szerint jelentős költségeket takaríthat meg a vásárlással.

Szlovák sajtóinformációk szerint az OTP piacról távozni készülő szlovákiai leánya iránt végül csupán két pénzintézet mutat komoly érdeklődést, mégpedig a belga KBC-hez tartozó cseh CSOB, illetve a szlovák Penta pénzügyi-befektetői csoport tulajdonában lévő Prima Banka. A CSOB sajtóosztálya a Világgazdaság megkeresésére nem erősítette meg a kötelező érvényű ajánlat benyújtását, a hivatalos válasz csupán annyi volt, hogy a bank a számára fontos piacokon – ideértendő a szlovák is – keresi a terjeszkedés lehetőségét. A legnagyobb független szlovák napilap, a Denník N értesülését az OTP magyarországi sajtóosztályán sem kommentálták.

Korábban arról volt szó, hogy az osztrák Raiffeisenhez tartozó Tatra Banka, a szlovák J&T pénzügyi csoport kezében lévő Postová banka és az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár (amely egyébként piacvezető) is érdeklődik, azonban végül elálltak az ügylettől.

Fotó: Shutterstock

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a szlovákiai kivonulást korábban azzal indokolta, hogy az elmúlt években nem sikerült 3 százalék fölé emelniük piaci részesedésüket az országban.

Napjainkban 1,8 százalékos részesedéssel csupán a 9. helyen áll az országban 2002 óta működő, 62 fiókból álló hálózatot működtető OTP. Bár a szlovák bankszektor összességében nyereséges (2018-ban az ágazat adózás utáni nyeresége 640 millió euró volt), az OTP Banka Slovensko 2016 és 2018 között 13 millió euró veszteséget halmozott fel. Tavaly jobban ment a szekér, az első kilenc hónap adózott eredménye megközelítette a 2 milliárd forintot.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja!

OTP csob Szlovákia Prima Banka
Kapcsolódó cikkek