Pénz- és tőkepiac

Jönnek márciustól az azonnali utalások

Március elején elindulnak az azonnali utalások Magyarországon, január végéig pedig megérkeznek a banki költségekről szóló részletes kimutatások is az érintett ügyfelekhez – jelentették be a Magyar Bankszövetség vezetői.

Ebben az évben három fő feladat áll a magyar bankszövetség előtt:

  • az első a pénzügyi szolgáltatások országon belül tartása,
  • a második a digitális átállás,
  • a harmadik pedig a pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése, azon belül is az azonnali fizetési rendszer (AFR) bevezetése
  • – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szervezet mai háttérbeszélgetésén. Utóbbi kapcsán kifejtette:

    az azonnali fizetés bevezetésére minden szereplő felkészült, tehát március 2-től küldeni és fogadni tud utalásokat.

    Kiemelte: az AFR bevezetéséhez közvetlenül kapcsolódó kiadások 30-40 milliárd forintot jelentettek a bankszektornak.

    Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke az AFR bevezetése kapcsán kiemelte, hogy az említett költségtételen kívül több százezer munkaórát is jelentett a piaci szereplőknek, ami azt jelenti, hogy

    ez volt a magyar bankszektor eddigi legnagyobb, egyszeri beruházása.

    Fotó: AFP

    Az elnök az AFR kapcsán kiemelte az azonos szolgáltatásokra vonatkozó azonos szabályozás követelményének fontosságát is. Becsei András szerint az AFR bevezetésével a készpénzforgalom azonnaliságának előnye eltűnik, így az azonnali utalás megjelenése hozzájárulhat a készpénzforgalom visszaszorításához is.

    A tranzakciós limit egyébként az azonnali utalásoknál tízmillió forint lesz, a rendszer pedig a hét minden napján, 24 órában elérhetővé válik. (A tízmillió forintos limit az átutalások 97 százalékát lefedi.)

    Jön a részletes díjkimutatás

    Ami a bankszámlához kapcsolódó költségek kimutatását illeti, az elnök tájékoztatása szerint a részletes díjkimutatást január 31-ig megkapja majd az érintett, nagyjából hatmillió ügyfél. A cél, hogy az ügyfelek minél jobban átlássák banki költségeiket. Fontos viszont, hogy

    a mostani kimutatás csak a 2019. augusztus elseje és a december 31.-e közötti időszakra vonatkozik, ám a jövő évtől mindig a teljes, megelőző évről szóló kimutatást kapják meg az ügyfelek január végéig.

    Az elnök közölte: a Magyar Bankszövetség az idén is aktív részese lesz a Pénz7 nevű, a pénzügyi kultúra fejlesztését szolgáló, iskolai rendezvénysorozatnak, amelyben tavaly 1235 iskola, és 205 ezer diák vett részt.

    Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség alelnöke szerint 2019 is sikeres év volt a magyar bankszektor szempontjából, hiszen az első három negyedévben az eredmény 10 százalékkal, 560 milliárd forintra emelkedett, miközben a mérlegfőösszeg 15, a hitelállomány pedig 20 százalékkal nőtt. Miközben viszont a bevételek 8 százalékkal emelkedtek az első kilenc hónapban a megelőző év azonos időszakához képest, a költségek szintje 11 százalékkal nőtt. Az alelnök kiemelte: miközben a lakossági hitelezés jó ütemben nő Magyarországon, még van tér a növekedésre, hiszen a hitelek GDP-hez viszonyított aránya 2018-ban 18 százalékot tett ki, ami nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsony.

    bankszövetség azonnali átutalás
    Kapcsolódó cikkek