Pénz- és tőkepiac

Összefognak a központi bankok

Megvizsgálják a digitális jegybankpénz kibocsátásának és alkalmazásának lehetőségeit.

Tapasztalataik egymás közötti megosztására munkacsoportot hozott létre több nagy központi bank, amelyek vizsgálják digitális jegybankpénz kibocsátásának és alkalmazásának lehetőségeit – közölte az Európai Központi Bank (EKB) a honlapján kedden megjelent sajtóhírben.

Az EKB, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Svédország és Svájc központi bankja a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együtt állította fel a csoportot, amelyet Benoît Couré, az EKB kormányzótanácsának volt tagja és Jon Cunliffe, az angol jegybank kormányzóhelyettese vezet.

A csoport értékelni fogja

  • a digitális jegybankpénz (central bank digital currency/CBDC) alkalmazásának lehetőségeit – a gazdasági alkalmazás és a technikai megvalósítás lehetséges módjait, beleértve a határokon átnyúló használhatóságot –,
  • valamint terepet nyújt az új technológiákról való tudás megosztására.
  • Fotó: Shutterstock

    Munkájában szorosan együttműködik az érintett intézményekkel és fórumokkal, különösen a Pénzügyi Stabilitási Testülettel, illetve a Fizetések és Piaci Infrastruktúra Bizottságával.

    A nagy központi bankok felgyorsították a digitális jegybankpénz kibocsátásáról folytatott vizsgálatokat, miután a Facebook tavaly júniusban bejelentette, hogy libra néven kriptodevizát készül létrehozni a nemzetközi fizetési forgalom megkönnyítése, illetve a világ pénzügyi szolgáltatásokkal még le nem fedett területeire való kiterjesztése érdekében.

    Az élmezőnyt Kína vezeti, de a saját digitális állami pénz megteremtését célzó kínai projekt részleteit még nem fedték fel.

    A digitális jegybankpénz hagyományos pénz, készpénz, ám digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt.

    Ezzel ellentétben a kriptodevizák, mint például a bonyolult matematikai feladványok megoldásával jön létre, és egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt.

    A közös nevező a kriptodevizák és a digitális jegybankpénz között az, hogy különböző mértékben ugyan, de mindkettő a technológián, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszeren alapul.

    központi bankok kriptovaluta Európai Központi Bank digitális jegybankpénz
    Kapcsolódó cikkek