Pénz- és tőkepiac

Tőzsdére készül az OXO csoport

Egységes portfólióba rendezte befektetéseit és OXO Technologies Holding néven új ernyőcéget alapított az OXO csoport.

Egységes portfólióba rendezte befektetéseit és OXO Technologies Holding néven új ernyőcéget alapított az OXO csoport; az átalakítással az a terv, hogy 2021 első felében a teljes portfólió elérhető legyen a nyilvános piacon.

A 2014-ben alapított OXO több mint harminc cégből álló portfóliót épített fel, ebben vannak korai stádiumban lévő technológiai startupok és növekedési fázisban lévők

– mondta Pongrácz Dávid, az OXO Ventures befektetési igazgatója a csoport új szerkezetét és terveit bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A portfólió értéke a legfrissebb, 2019 végi értékelés szerint meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

A holdingot 2,5 milliárd forint saját tőkével alapították, 15 intézményi és magánbefektető csatlakozott, az alapító okiratban vállalták a 24 hónapon belüli bevezetést a Budapesti Értéktőzsdére – ismertette Botond Szabolcs, az OXO csoport befektetője, hozzátéve, hogy a következő fél évben, még a tőzsdei bevezetés előtt be kívánnak vonni újabb befektetőket.

Fotó: VG / Kallus György

A szakember szerint a technológiai szektor növekedési- és hozampotenciálja továbbra is jelentős, de nagy szórás van a teljesítményekben, a befektetők számára többet jelent a teljes portfólió értékelése, különösen annak várható hozama.

Oszkó Péter, az OXO csoport alapító-tulajdonosa hangsúlyozta, a kialakított befektetési konstrukció lehetővé teszi szélesebb befektetői kör megszólítását. Olyan magán- és intézményi befektetők is megjelenhetnek majd a technológiai innovációk befektetési piacán, akik rövidebb, néhány éves időtávban gondolkodnak, és akik a magas kockázatok miatt eddig nem léptek be erre a piacra.

OXO Oszkó PÉter
Kapcsolódó cikkek