Pénz- és tőkepiac

Visszatérhet a kockázatkerülés

Újra inverzzé vált az amerikai hozamgörbe. A fordulatot ezúttal nem követte pánik a piacokon, de továbbra is kulcskérdés, milyen mértékben vetheti vissza a világgazdaságot a kínai járvány. Ha növekszik az aggodalom, visszatérhet a kockázat­kerülés a piacon.

Ismét kigyulladt a nemzetközi piacokon a recesszió-előrejelző lámpa: a vuhani vírus terjedése okozta piaci kockázatkerülés a rövid hozamok alá nyomta az amerikai hosszú lejáratú államkötvények hozamait. Amikor augusztusban fordult a görbe meredeksége, az rendkívül nagy riadalmat okozott. Az „invertálódásról” ugyanis azt tartják, hogy gazdasági visszaesést jelez előre egy-két éves időtávon. Egy amerikai recesszió pedig az egész világra hatással lenne.

Fotó: Frank Rumpenhorst / Getty Images

Az ijedtség most kisebb, mint a nyáron volt. Nemcsak azért, mert ez már nem az első jelzés, hanem mert a mostani hozamesés okozójának, a kínai eredetű járványnak a hosszabb távú gazdasági hatásai még nehezen felmérhetők. Decemberben a brit konzervatívok választási győzelme és az amerikai–kínai előzetes kereskedelmi megállapodás olyan mértékben javított a várakozásokon, hogy az amerikai hozamgörbe 14 hónapja legnagyobb meredekségét érte el. Ám a hosszú hozamok akkori előnyét a rövidekhez képest a vírus okozta állampapír-vásárlás az elmúlt hetekben teljesen eltüntette.

Hétfőn a kétéves alá süllyedt az ötéves hozam, kedden pedig a nagy figyelemmel kísért tízéves hozam bukott a három hónapos alá. Tegnap megfordult a részvényárak és a hozamok két hete tartó, globális zuhanása, és a tízéves hozam ismét néhány bázisponttal a három hónapos fölé emelkedett, de mindebből az elemzők nem következtetnek trendfordulóra. A fő kérdés: megváltoztathatja-e a járvány azt a várakozást, hogy a világgazdaság túljutott a mélyponton, és az idén gyorsabb növekedési ütemre kapcsol?

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek