Pénz- és tőkepiac

Zökkenőkkel kezdődik a nyílt bankolás

„Az ősszel életbe lépett új uniós irányelv új lehetőségeket teremt a bankok számára, de egy friss kutatás szerint még mindig széles a szakadék az ambíció és a realitás között.

Az európai pénzintézetek túlnyomó többsége (81 százaléka) lehetőségként tekint az Európai Unióban szeptember 14-én érvénybe lépő második pénzforgalmi irányelvre (PSD2). A bankok többsége azonban még továbbra is vonakodik aktívan kihasználni az új lehetőségeket: eddig mindössze az egyharmaduk (35 százalék) döntött úgy, hogy külső (harmadik fél) szolgáltatói szerepkört vesz fel. Ezek a fő megállapításai a Roland Berger vállalat tanulmányának, amely tizenkét európai piac több mint negyven vezető bankja, külső szolgáltatója és technológiai nagyvállalata képviselőinek bevonásával készült.

Az erősebb fogyasztóvédelem és a biztonságosabb fizetés mellett az irányelv a bankok számára is élénkebb versenyt teremt, hiszen mostantól kötelesek harmadik félnek hozzáférést biztosítani a saját ügyféladataikhoz. A PSD2 emellett új stratégiai lehetőségeket kínál az EU egészére kiterjedő nyílt bankolás megvalósítása felé vezető úton. Lehetővé teszi a bankok számára, hogy még több külső adattal egészítsék ki már meglévő, rendkívül gazdag ügyfél-információs adatbázisukat. Ebből eredően a bankok csaknem háromnegyede (72 százaléka) szolgáltatásportfóliója fejlesztésére és ügyfélköre bővítésére készül a PSD2-vel. Többségük azonban a kutatás eredményei szerint még nem érte el ezt a fázist, és egyelőre a hatósági minimumkövetelmények teljesítésére összpontosít.

Kihívás a bankoknak egyebek mellett az alacsony kamatszint, a szigorodó előírások és az elavult IT-infrastruktúra, de nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az irányelv kínálta lehetőségeket. A megkérdezettek 54 százaléka gondolja, hogy ügyfeleinek bizalma hatásosan védi más piaci szereplők ellen, ami egyben versenyelőnyt biztosít számára. Annak is tudatában vannak, hogy új, az üzleti modelljeiket fenyegető szereplők lépnek piacra: mindenekelőtt a nagy technológiai csoportok (71 százalék), köztük a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple. A pénzügy-technológiai (fintech) vállalatokra ezekkel szemben inkább partnerként, mintsem versenytársként tekintenek a hagyományos pénzügyi szolgáltatók.

A PSD2 belépés a nyílt bankolás világába, ahol a hagyományos pénzügyi szolgáltatók hozzáférést nyújtanak más vállalatoknak az adatokhoz, és együttműködnek velük annak érdekében, hogy jobb termékekkel és szolgáltatásokkal láthassák el az ügyfeleket. A vizsgálat résztvevőinek 80 százaléka kiemelt felső vezetői prioritásnak tartja a nyílt bankolást a vállalatánál. E forgatókönyv megvalósulásának a hatása a bank üzleti modelljétől függően más és más lehet. A speciális területekre szakosodott, kisebb pénzintézetek előtt például új lehetőségeket nyit meg. Ezek a szereplők sokkal szélesebb körnek tudják kínálni a termékeiket, és ezáltal nagyobb bevételt érhetnek el.

A lehetőség adott

A nyílt bankolás gyökeresen átalakítja a pénzügyi szektor értékláncát. Ehhez a Roland Berger által kiadott közlemény szerint minden szereplőnek alkalmazkodnia kell. Először világosan meg kell határozniuk a saját stratégiai pozíciójukat. A jövőben egyetlen pénzintézet sem fogja tudni egyedül biztosítani az összes, nagymértékben szélesedő szolgáltatást. Az európai bankoknak még mindig van esélyük megragadni ezeket a lehetőségeket. A PSD2 megszabta a kereteket, most a bankokon a sor, hogy azokat tartalommal töltsék meg. | vg

 

Ezek is érdekelhetik