Pénz- és tőkepiac

Akár félmillió forinttal is megugorhat a hitelek költsége

A bankközi kamatok év eleji emelkedése miatt egy 10 millió forintos hitelnek nagyjából kétezer forinttal lehet magasabb a törlesztőrészlete. A már folyósított, rögzített kölcsönt fizetők többségének még évekig nem változik a havi részlete.

A z év eleje óta 0,45 százalék­ponttal, 0,61 százalékra emelkedett a budapesti bank­közi kamatláb (Bubor) – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatközléséből. A Világgazdaság számításai szerint

a csaknem fél százalékpontos emelkedés egy most igényelt, húszéves futamidejű, változó kamatozású hitelnél 2239 forintos törlesztőrészlet-emelkedést jelent, 54 ezer forintról 56 ezer forintra, a teljes visszafizetendő összeg 537 ezer forinttal emelkedhet.

Az MNB adatai szerint mostanra számottevően csökkent a változó kamatozású kölcsönök aránya: az új lakáshitelek 68 százaléka legalább öt évre rögzített kamatozású, ezen belül a tíz évnél is hosszabban (jellemzően teljes futamidőre) fixált kölcsönök hányada 13 százalék. A rögzített kamatozású kölcsönök népszerűsége nem véletlen, az MNB már évekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a lakáshitel futamidejének időhorizontján jóval magasabb kamatokkal kell kalkulálni, a kölcsön stabilitását a kamatrögzítés biztosíthatja.

Fotó: Kallus György/VG

A Bubor emelkedése csak kevés lakáshitel-igénylőt érint, de a rögzített hitelek alapját képező BIRS (Budapest interest rate swap) szintén nőtt. A tízéves BIRS-ráta 1,55 százalékról 1,86 százalékra emelkedett, 1650 forinttal magasabb törlesztőrészletet kell fizetni a most igényelt kölcsönöknél, mint az év elején felvettek esetében. Ez 396 ezer forinttal magasabb teljes visszafizetendőt eredményez. Akinek már folyósították a rögzített kamatozású lakáshitelét, annak a kamatperiódus végéig nem kell tartania a törlesztőrészlet emelkedésétől.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

törlesztőrészlet Bubor lakáshitel MNB KÖLCSÖN kamat
Kapcsolódó cikkek