Pénz- és tőkepiac

Hosszas és kiterjedt járvány nagy tőkepiaci zuhanást is hozhat

A koronavírus-járvány hosszától függ, hogy mekkora visszaesésre kell számítani a kínai és a világgazdaságban. A globális ellátási láncban várhatóan hamarosan eldől az első dominó. Azonban ha úgy reagálnak a befektetők a koronavírusra, mint a korábbi járványokra, lehet, hogy az elmúlt hetek árzuhanása után a részvény- és árupiacok túljutottak a nehezén.

A koronavírus-járvány jelentős hatással lesz a kínai és a globális gazdaságra – ebben minden szakértő egyetért. Azt azonban senki nem tudja, hogy mekkora lesz ez a hatás, mert az attól függ, hogy mikor sikerül megfékezni a betegség terjedését. Bizonyos matematikai modellek – például az Erste elemzői által használt Verhulst-féle görbe – szerint a karantént még három-hat hétig kell fenntartani, hogy elkerülhető legyen a világjárvány. E modellek azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma február vége felé tetőzik majd, és márciusban kezd csökkenni. Azt feltételezik, hogy a bezárt kínai gyárak a jelenlegi terveknek megfelelően jövő hétfőn, Hupej tartományban pedig csütörtökön ismét megkezdik a termelést, és nem is állnak majd le újra, bár izolált járványgócok megmaradnak egészen a második negyedév végéig, ahogyan ez a másik hírhedt koronavírus okozta SARS-járvány idején történt.

Ez a legjobb forgatókönyv.

A legrosszabb az, hogy a járvány egészen augusztusig kitart, és érinti a tokiói olimpiát is, ami Japán számára katasztrofális következményekkel járna. Egyelőre nincs arról szó, hogy törlik a játékokat, de néhány kvalifikációs versenyt már elhalasztottak, lemondtak vagy áthelyeztek.

A rövid távú hatások igen jelentősek, nagyrészt attól függenek, hogy mi történik majd 2020-ban, milyen gyorsan sikerül ellenőrzés alá vonni a helyzetet

– figyelmeztetett Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza. Ha a kínai hatóságok határozott intézkedéseinek köszönhetően sikerül megfékezni a járványt, akkor az amerikai bank legfrissebb előrejelzése szerint az idén 0,1–0,2 százalékponttal csökken a globális éves növekedése, és eléri a 3,25 százalékot a tavalyi 3,1 százalékos bővülés után.

Fotó: Spencer Platt/Getty Images

A visszaesés azonban 0,3 százalékpontos is lehet, ha a járvány csak a második negyedévben tetőzik. Hatzius szerint ebben az esetben valószínűleg 2021-ig kell várnunk a globális növekedés felgyorsulására.

A Goldman az egész évre vetítve 5,5 százalékos gazdasági növekedést vár Kínában, ami nagyságrendileg megegyezik a többi nagy bank 4,9–5,8 százalékos várakozásával.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

koronavírus tőzsde kínai koronavírus Kína
Kapcsolódó cikkek