Pénz- és tőkepiac

Költségnyomás alatt a kisbankok

Egyre kisebb a hazai közepes és kisbankok jövedelmezősége, és bár a régióban megvannak az üzleti növekedés lehetőségei, a szabályozói megfelelés éppen ezen intézményeknek okozza a legnagyobb kihívást.

A mérlegadatok szerint egyre nagyobb mértékben válik el egymástól a hazai nagy- és kisbankok hatékonysága, idővel akár nagyobb konszolidációs hullámra is számíthatunk. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke számos alkalommal jelezte, hogy szerinte

a magyar bankpiac méretéhez képest túl sok pénzintézet működik, holott az igényeket öt nagy univerzális bank és számos (de a jelenleginél kevesebb) niche-szereplő bőven ki tudná elégíteni.

Hasonló konklúzió vonható le a Deloitte tavaly év végén publikált régiós jelentéséből, amely szerint a kelet-közép-európai régión belül – Ukrajna és Horvátország mellett – Magyarországon a legelaprózódottabb a bankpiac. A tanácsadó cég 2018-as adatokon alapuló felmérése szerint

a negyven hazai hitelintézet 62,5 százalékának, azaz 25 banknak 1 százalékos részesedése sincs a piacon, s csak ötnek van 5 százalék feletti piaci súlya.

Fotó: Kallus György / VG

A visegrádi országok közül Lengyelországban 43,3, Csehországban 34,8 az 1 százalék alatti súlyú bankok aránya, Szlovákiában pedig a pénzintézetek harmada van ebben csoportban.

A szétaprózódottságot ennél is plasztikusabban mutatja, hogy csak Ukrajnában működött a negyven magyarországi banknál több (76) 2018-ban, a hazainál magasabb, kétharmados kisbankarányt felmutató Horvátországban csak 24 pénzintézet működik, Szlovákiában pedig csak 12.

Persze Magyarországon a takarékszövetkezeti integrációval számottevő konszolidáció zajlik (a Takarékbankba a takarékok mellett banki jogosítványokkal rendelkező intézmények is beolvadtak), és a Budapest Bank privatizációjáról kiszivárgó hírek is azt erősítik meg, hogy újabb fúzió előtt állunk – igaz, ez utóbbi nem az 1 százalék alatti szegmensben okoz majd változást.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Nagy Márton bankszektor kisbankok MNB bankok
Kapcsolódó cikkek